-
Αρχική > Ελλάδα > ΔΕΣΦΑ: Φυσικό αέριο σε Σκύδρα και Έδεσσα – Εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός LNG στην Πέλλα (ΦΩΤΟ)

ΔΕΣΦΑ: Φυσικό αέριο σε Σκύδρα και Έδεσσα – Εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός LNG στην Πέλλα (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος περιφερειακός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ανέπτυξε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε., στο Άστρο Πέλλας, μέσω του οποίου θα τροφοδοτηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Σκύδρας και της Έδεσσας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Πρόκειται για επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, με το έργο να σηματοδοτεί τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια παρέχοντας δίκτυα για βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο στο μέλλον. Το δίκτυο αγωγών μέσης τάσης φτάνει τα 6,5 χλμ. σε μήκος μέχρι τη Σκύδρα και 10 χλμ. μέχρι την Έδεσσα.

Το υγροποιημένο αέριο μεταφέρεται με βυτιοφόρα από τη Ρεβυθούσα, αεριοποιείται και μέσω των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης φτάνει στις δύο πόλεις. Ο βασικός κορμός του δικτύου έχει ολοκληρωθεί ενώ αυτήν την περίοδο εκτελούνται εργασίες εντός των δύο πόλεων προκειμένου να πυκνώσει το δίκτυο και από τον Σεπτέμβριο να τροφοδοτηθούν τα νοικοκυριά, ανάλογα με τη ζήτηση. Μέχρι στιγμής στο δίκτυο έχουν συνδεθεί το Νοσοκομείο της Έδεσσας, η βιομηχανική ζώνη του Μαυροβουνίου και ορισμένες βιομηχανίες.

Σε πρώτη φάση το φυσικό αέριο θα φτάσει σε 3.000 καταναλωτές (από 1.500 σε κάθε πόλη) μέσω του σταθμού ενδιάμεσης πίεσης, οι οποίοι στη συνέχεια θα αυξηθούν σε 6.000 με την κατασκευή δεύτερου σταθμού.

Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εγκατάστασης, σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κα Maria Rita Galli, είναι ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε άλλο σημείο. Συγκεκριμένα, όταν φτάσει στην περιοχή ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ υψηλής πίεσης, ο σταθμός LNG θα μεταφερθεί σε διαφορετικό σημείο. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το πλησιέστερο δίκτυο υψηλής τάσης είναι η Θεσσαλονίκη και υπό κατασκευή είναι ο αγωγός της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι σε επόμενο διάστημα με φυσικό αέριο θα τροφοδοτηθεί και η Νάουσα όπου θα εγκατασταθεί δεύτερος σταθμός LNG από τον ΔΕΣΦΑ.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσης Σταμενίτης ανέφερε ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τον νομό Πέλλας, ο οποίος μπαίνει στο χάρτη του φυσικού αερίου. «Είναι επιλογή της κυβέρνησης να μεταβούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να φύγουμε δηλαδή από τον λιγνίτη και να πάμε στο αέριο, στο νερό και στον ήλιο. Το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο, ένα καύσιμο γέφυρα, το οποίο μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα της σταθερότητας, της ασφάλειας λόγω της μεταβλητότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επενδύουμε στα δίκτυα και έχουμε τη χαρά στον νομό Πέλλας να δούμε την ανάπτυξη των αγωγών και το φυσικό αέριο σε βιομηχανικούς πελάτες, σε εμπορικούς πελάτες, αλλά και σε οικιακούς», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε πως το φυσικό αέριο στην Πέλλα είναι γεγονός. «Φυσικό αέριο σημαίνει ανάπτυξη, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής. Θα έχουμε τη δυνατότητα να απλωθεί το δίκτυο παντού με τους πολίτες της Πέλλας να ωφελούνται από το έργο», σημείωσε.

Για μια νέα εποχή στην ενέργεια έκανε λόγο από την πλευρά της η Δήμαρχος Σκύδρας κα Κατερίνα Ιγνατιάδου. «Είναι ένα σημαντικό έργο που θα έχει αποτύπωμα περιβαλλοντικό, οικονομικό και αναπτυξιακό. Περιβαλλοντικό γιατί το φυσικό αέριο είναι φιλικό στο περιβάλλον, έχει χαμηλό κόστος. Επίκειται η τροφοδοσία των επιχειρήσεων, των βιοτεχνιών, των αγροτικών εγκαταστάσεων που στην περιοχή μας οι οποίες είναι πάρα πολλές και η σύνδεση με το φυσικό αέριο θα ενισχύσει την οικονομία και την ανάπτυξη», υποστήριξε.

LNG

LNG

https://thesstoday.gr/desfa-fysiko-aerio-se-skydra-kai-edessa-egkainiastike-o-protos-stathmos-lng-stin-pella-foto/

Top
Enable Notifications OK No thanks