Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ζήτησαν σήμερα συγγνώμη από Καθολικούς και άλλους Χριστιανούς που τυχόν προσβλήθηκαν από την «παρωδία» του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος» κατά την τελετή έναρξης την Παρασκευή.
Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι. Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας.
«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ.
Σφοδρές αντιδράσεις για την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου
Η γαλλική Καθολική εκκλησία καταφέρθηκε εναντίον της παρωδίας την οποία χαρακτήρισε χλευασμό για τον Χριστιανισμό. «Δυστυχώς, η ίδια τελετή περιλάμβανε και σκηνές χλευασμού του Χριστιανισμού για τις οποίες λυπούμαστε βαθιά», ανέφερε σε ανακοίνωση η Καθολική εκκλησία της Γαλλίας.
Οι εικόνες με τις drag queens προκάλεσε σφοδρή κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα καταδικαστικά σχόλια δημοσίων προσώπων από τις ΗΠΑ έως την Ιταλία και την Γαλλία. Οι σκηνές χαρακτηρίστηκαν από χρήστες ως «πρόκληση», «αντιχριστιανική», «ασεβής», «βλάσφημη».
Ο επίσκοπος Ρόμπερτ Μπάρον της Μινεσότα των ΗΠΑ κάλεσε τους καθολικούς να «κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί» ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «χυδαία παρωδία του Μυστικού Δείπνου».
«Προς όλους τους χριστιανούς του κόσμου που παρακολουθούν την τελετή #Paris2024 και αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από αυτή την drag queen παρωδία του Μυστικού Δείπνου, να γνωρίζουν ότι δεν μιλάει η Γαλλία αλλά μια αριστερή μειοψηφία έτοιμη για κάθε πρόκληση», ανέφερε η ακροδεξιά πολιτικός και ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.
Ο Ιταλός πολιτικός, Ματέο Σαλβίνι, πρόσθεσε: «Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων με την προσβολή δισεκατομμυρίων χριστιανών στον κόσμο ήταν πραγματικά μια πολύ κακή αρχή, αγαπητοί Γάλλοι. Απαίσιο».
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ο οποίος υποστηρίζει για τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η παρωδία του Μυστικού Δείπνου ήταν «εξαιρετικά ασεβής προς τους χριστιανούς».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας:
«Ενόψει των αγώνων του Παρισιού το έργο «Ιερά Παιχνίδια» έχει κινητοποιήσει για σχεδόν τρία χρόνια πολλούς Καθολικούς που συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τον αθλητικό ενθουσιασμό γύρω από τους αγώνες του Παρισιού, ένα υπέροχο γεγονός που διοργανώνει η χώρα μας.
Την περασμένη εβδομάδα, με χαρά διοργανώσαμε και την εναρκτήρια λειτουργία της Ολυμπιακής εκεχειρίας παρουσία πολλών θρησκευτικών, πολιτικών και αθλητικών προσωπικοτήτων.
Πιστεύουμε ότι οι αξίες και οι αρχές που εκφράζονται και διαδίδονται από τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη για ενότητα και αδελφότητα που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις όλων, γύρω από τον αθλητισμό που μας ενώνει και παράγει την ειρήνη στα έθνη και τις καρδιές τους.
Η τελετή έναρξης χθες, προσέφερε σε όλον τον κόσμο υπέροχες στιγμές ομορφιάς, χαράς, πλούσιες σε συναισθήματα παγκοσμίως.
Όμως, δυστυχώς, η ίδια τελετή περιλάμβανε και σκηνές χλευασμού του Χριστιανισμού για τις οποίες λυπούμαστε βαθιά.
Ευχαριστούμε τα μέλη άλλων θρησκειών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Σήμερα, σκεφτόμαστε όλους τους χριστιανούς σε όλες τις ηπείρους του κόσμου που πληγώθηκαν από αυτές τις σκηνές. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ολυμπιακή γιορτή εκτείνεται πέρα από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις λίγων καλλιτεχνών.
Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη ανθρώπινη δραστηριότητα που ευφραίνει βαθιά τις καρδιές των αθλητών και των θεατών. Ο Ολυμπισμός είναι ένα κίνημα που υπηρετεί την πραγματικότητα της ενότητας και της αδελφότητας.
Θέση στον αγωνιστικό χώρο ας φέρει η αλήθεια, η παρηγοριά και η χαρά σε όλους.
Πάντως, το σκεπτικό των διοργανωτών ήταν να αναδείξουν την νυχτερινή ζωή του Παρισιού και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι η γαλλική πρωτεύουσα είναι ένας τόπος, ανεκτικότητας, ευχαρίστησης και ανατροπής. Από την άλλη, κάποιοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για αναπαράσταση κάποιου ιερού βιβλίου ή εικόνας αλλά ενός καλλιτέχνη που φαντάστηκε πώς θα ήταν ο μυστικός δείπνος».
«Δεν ήθελα να σοκάρω ή να κοροϊδέψω»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης, Τομά Ζολί απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται για προώθηση της woke κουλτούρας και κοροϊδία της χριστιανικής πίστης. Ο Ζολί εξήγησε ότι ήταν πρόθεσή του να είναι «ανατρεπτικός, να κοροϊδέψει ή να σοκάρει». Ήθελε αντίθετα να προβάλλει την Γαλλία με την πολυπολιτισμικότητά της.
«Η βούλησή μου είναι να πούμε ότι είμαστε ένα πελώριο “εμείς”. Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να αγαπούμε ο ένας τον άλλον, όπως επιθυμούμε, (σ.σ. να αγαπιόμαστε) με όποιον θέλουμε, Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να μην πιστεύουμε. Στη Γαλλία έχουμε πολλά δικαιώματα», δήλωσε ο Ζολί.
Στην συνέντευξη Τύπου ο Τομά Ζολί εμφανίστηκε κουρασμένος και συγκινημένος μετά την τελετή έναρξης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες και έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα.
Μάλιστα ανέφερε ότι χάρηκε που έβρεχε την ώρα της τελετής αφού θεώρησε ότι η βροχή ως σύμβολο εντάχθηκε στις εκδηλώσεις. «Δουλεύουμε πάνω σε αυτή την τελετή για σχεδόν δύο χρόνια και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε χθες το πρωί ότι θα είχαμε έναν επιπλέον καλεσμένο με τη μορφή της βροχής. Γνωρίζετε το σύνθημα του Παρισιού; ‘Fluctuat nec mergitur’. Σημαίνει “χτυπιέται από τα κύματα αλλά δεν βυθίζεται”. Είναι το πνεύμα του Παρισιού που αναμείχθηκε με το Ολυμπιακό πνεύμα χθες το βράδυ. Έτσι το πήρα», τόνισε ο 42χρονος θεατρικός σκηνοθέτης.
Επιπλέον αναφέρθηκε στα λόγια του Ρωμαίου φιλοσόφου και συγγραφέα Σενέκα ο οποίος είχε υποστηρίξει: «Η ζωή δεν είναι να περιμένεις να περάσουν οι καταιγίδες, αλλά να μάθεις να χορεύεις στη βροχή».
«Αυτό είδα χθες. Ανθρώπους να χορεύουν», είπε με ενθουσιασμό ο Τομά Ζολί. Στην τελετή παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσκολίες από την βροχή και ακυρώθηκαν οι σκηνές χορού και μουσικής στις ταράτσες του Παρισιού.
«Όλοι ήταν μέσα στη βροχή. Μείναμε ενωμένοι σε αυτή την κοινή ανθρωπότητα στην οποία ο καθένας μπορούσε να αναγνωρίσει τον εαυτό του, να βρει τον εαυτό του και να πει: Ναι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι μαζί. Αυτή ήταν πραγματικά η ιδέα πίσω από αυτή την τελετή», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.
ΕΝΙΚΟΣ