-
Αρχική > Διεθνή > Εγινε πλούσιος από τη νεκρή γιαγιά του: «Ψάξε τον θησαυρό στο σπίτι μου», είχε ψιθυρήσει λίγο πριν πεθάνει

Εγινε πλούσιος από τη νεκρή γιαγιά του: «Ψάξε τον θησαυρό στο σπίτι μου», είχε ψιθυρήσει λίγο πριν πεθάνει

 Γιώτα Κορώνα

Η Ανακάλυψη Κρυμμένου Θησαυρού: Ένας Πιθανός Πίνακας Πικάσο από τη Σοφίτα

Συχνά, οι ηλικιωμένοι κρύβουν πολύτιμα αντικείμενα ή αξίας, τα οποία παραμένουν κρυμμένα μέχρι και μετά τον θάνατό τους, και μόνο τότε ανακαλύπτονται από τους απογόνους τους. Έτσι, η Τζένι Βεράστρο, πριν αποχωρήσει από τη ζωή, επέλεξε να αποκαλύψει το μυστικό της, προσδιορίζοντας την ακριβή τοποθεσία του κρυμμένου θησαυρού, αφήνοντας μια αναπάντεχη κληρονομιά για την οικογένειά της.

Με την απώλεια της Τζένι Βεράστρο, ο ανιψιός της, Καρλ, ανέλαβε να ανακαλύψει το πολυαναμενόμενο μυστικό της. Ο Καρλ, ακολουθώντας τις οδηγίες της θρυλικής γιαγιάς του, άρχισε να εξετάζει προσεκτικά τη ραπτομηχανή που η Βεράστρο είχε υποδείξει ως το σημείο φύλαξης του θησαυρού της.

Αναζητώντας με αφοσίωση, ο Καρλ εντόπισε τελικά την παλαιά μηχανή Singer στην σοφίτα του σπιτιού. Η ραπτομηχανή, καλυμμένη με μια παχιά στρώση σκόνης από χρόνια αχρηστίας, φαίνεται ότι είχε συνδεθεί με την ιστορία της οικογένειας για περισσότερο από ό,τι φαντάζονταν.

 

Με μεγάλη επιτυχία, ο Καρλ κατάφερε να τραβήξει έξω τη μηχανή, και με την ανακούφιση της ανακάλυψης, ανακάλυψε έναν εξαιρετικά πολύτιμο θησαυρό που βρισκόταν κρυμμένος κάτω από αυτήν. Αντικρύζοντας το περιεχόμενο του κρυψώνα, ο Καρλ διαπίστωσε ότι το αντικείμενο που είχε βρει ήταν πιθανότατα ένα αυθεντικό έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο.

Η Οικογενειακή Κληρονομιά και η Εξερεύνηση Αξίας

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο επιβεβαίωσε τις προσδοκίες του για οικογενειακή κληρονομιά, αλλά και άνοιξε νέους ορίζοντες στην αξία του κληροδοτήματος που είχε παραμείνει κρυφό για τόσο καιρό.

«Τρεις μέρες πριν πεθάνει, μου είπε, ‘Μην ξεχάσεις Καρλ να κοιτάξεις κάτω από τη ραπτομηχανή’ »θυμάται ο ίδιος. «Καθώς μετακίνησα την ραπτομηχανή, ο πίνακας γλίστρησε στην αγκαλιά μου. Έμεινα έκπληκτος. Τον βρήκα τυλιγμένο σε εφημερίδα. Και τότε ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια πριν από 12 χρόνια. »

Ο πίνακας που ανακαλύφθηκε από τον Καρλ, γνωστός με την ονομασία «Η Γυναίκα με Κάπα», αγοράστηκε αρχικά από τον σύζυγο της Τζένι, τον Νίκυ, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Νίκυ είχε αποκτήσει το έργο τέχνης για το αμελητέο ποσό των 30 δολαρίων από έναν πωλητή δρόμου στο Λονδίνο. Ο πίνακας παρέμεινε στην κατοχή της Τζένι για πολλά χρόνια, αποτελώντας έτσι ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στον κόσμο της τέχνης υπάρχει ένα αντίγραφο του πίνακα στο Μουσείο του Κλίβελαντ. Παρόλα αυτά, ο Καρλ δεν θεωρεί το δικό του έργο μια απλή απομίμηση. Αντιθέτως, είναι πεπεισμένος ότι ο πίνακας που βρήκε αποτελεί ένα από τα πολλά αντίγραφα που ο Πάμπλο Πικάσο δημιούργησε για να δοκιμάσει διαφορετικές αποχρώσεις και τεχνικές χρώματος. Παρά την ενδιαφέρουσα θεωρία του Καρλ, η αληθινή αξία του πίνακα παραμένει αβέβαιη.

Οι Αντικρουόμενες Απόψεις των Κριτικών Τέχνης

Η έκθεση του πίνακα στην αγορά της τέχνης ανέδειξε δύο αντικρουόμενες γνώμες. Ο εκτιμητής τέχνης Ρίτσαρντ Μπίλεϊ, αφού εξέτασε το έργο, δήλωσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έργο είναι αυθεντικό, καθώς το έργο εντάσσεται χρονικά στην περίοδο του Πικάσο και συνοδεύεται από τα σωστά έγγραφα που το πιστοποιούν. Αντίθετα, ένας ειδικός από τον οίκο Christie’s κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα, απορρίπτοντας την αυθεντικότητα του πίνακα μέσα σε μόλις δέκα λεπτά, κάτι που αποτέλεσε τη σχεδόν ακριβώς αντίθετη αντίδραση σε σχέση με τον Μπίλεϊ.

Η αξία του πίνακα, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 εκατομμύρια δολάρια, καθιστά την εκτίμηση του έργου ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η σωστή αναγνώριση της αυθεντικότητάς του μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση στην αξία του.

 

https://www.enimerotiko.gr/politismos/egine-ploysios-apo-ti-nekri-giagia-toy-psaxe-ton-thisayro-sto-spiti-moy-eiche-psithyrisei-ligo-prin-pethanei/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks