Οι καρκίνοι του γαστρεντερικού είναι εξαιρετικά συχνοί και η θεραπεία τους τείνει να είναι πιο αποτελεσματική όταν ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο -κάτι που, δυστυχώς, μπορεί να είναι πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η μεταμόσχευση κοπράνων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται κάποιοι ασθενείς με καρκίνο.
Στους καρκίνους του γαστρεντερικού περιλαμβάνονται αυτοί του οισοφάγου, του στομάχου, του χοληφόρου συστήματος, του παγκρέατος, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού.
Μια μικρή κλινική δοκιμή, λοιπόν, βρήκε στοιχεία ότι οι μεταμοσχεύσεις μικροβίων κοπράνων μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του γαστρεντερικού. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια συνδυαστική θεραπεία για μερικές από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου.
Καρκίνοι του γαστρεντερικού: Οι υπάρχουσες στρατηγικές αντιμετώπισης
Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα πραγματοποίησαν την έρευνα ως μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για τη βελτίωση της χρήσης αναστολέων σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού. Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν ορισμένες πρωτεΐνες που εμποδίζουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως σοβαρή απειλή.
Αυτοί οι αναστολείς και άλλες μορφές ανοσοθεραπείας έχουν γίνει μια ισχυρή θεραπευτική στρατηγική με τα χρόνια, επιτρέποντας στους γιατρούς να θεραπεύουν προχωρημένους καρκίνους που κάποτε θεωρούνταν σχεδόν ανίατοι. Αλλά εξακολουθούν να έχουν τους περιορισμούς τους, ο κυριότερος μεταξύ των οποίων είναι ότι μόνο κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται στις θεραπείες, ενώ άλλοι μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση στα φάρμακα.
Κάποιες έρευνες έχουν προτείνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου, η κοινότητα των βακτηρίων που ζουν κατά μήκος του πεπτικού μας συστήματος, μπορεί να επηρεάσει τις αποκρίσεις των ανθρώπων στην ανοσοθεραπεία. Αυτό οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να δοκιμάσουν εάν οι μεταμοσχεύσεις μικροβίων κοπράνων μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της ανοσοθεραπείας επαναφέροντας τα μικροβιώματα των ανθρώπων.