-
Αρχική > Συνταγές > Κερασόπιτα

Κερασόπιτα

ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους!
Αντί να πάω για μπάνιο όπως ήταν αρχικά το σχέδιο εγώ έμεινα μέσα και έκανα τις δουλειές μου. Καθαρίσματα, πλυσίματα, σφουγγαρισματα και τα ρέστα. Για να έχω τα χέρια ελεύθερα, αλλά και επειδή μου το ζήτησαν, έφτιαξα φαγητάρα τρομερή! Ξερά φασόλια με χοιρινό στην πήλινη γάστρα. 😋 Μέχρι να γίνει το φαγητό έκανα τις δουλειές του σπιτιού και μόλις βγήκε έβαλα και μια γρήγορη μελιτζανοπιτα με σφολιάτα, τυριά και σάλτσα ντομάτας. Ε, αφού ξεκουραστηκα λίγο λέω δε κάνω και μια κερασοπιτα που ακόμα δεν είχα φτιάξει φέτος. Όλα καλά! Τώρα η Δευτέρα θα είναι πιο γλυκιά με υπέροχη κερασοπιτα για πρωινό και πακέτο η μελιτζανοπιτα για την παραλία το μεσημεράκι.
Φασόλια με χοιρινό 🫘
Βράζω τα φασόλια από την προηγούμενη να μαλακώσουν. Την άλλη μέρα σωταρω τα κομμάτια κρέατος πασπαλισμένα με πάπρικα. Μόλις ροδίσουν προσθέτω ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, καρότα σε ροδέλες. Τα σβήνω με κρασί, λευκό έβαλα σήμερα και μόλις εξατμιστεί ρίχνω τριμμενες ντομάτες και 1 κ.σ πελτε. Τα μεταφέρω όλα στη γάστρα μαζί με τα φασόλια και όσο από το νερό τους χρειάζεται για να τα καλύψει. Προσθέτω λάδι, 2 φύλλα δάφνης, τριμμένο θυμάρι, καπνιστή πάπρικα και λίγο μείγμα μπαχαρικών Σπετσιέρικο. Κλείνω καλά και ψήνω περίπου 2,5 ωρες μέχρι να μελωσουν.
Κερασοπιτα 🍒🍒🍒
Συνταγή
Υλικά
Για τα κεράσια
50γρ. βούτυρο
700γρ. κεράσια πλυμένα, χωρίς κουκούτσι
1 κουτ. σούπας Κορν Φλάουερ
75γρ. Καστανή Ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού για να διατηρηθεί το χρώμα των κερασιών
Για το κέικ
250γρ. Φαρίνα
3 αβγά
170γρ. ζάχαρη
200γρ. γιαούρτι ή 150 γρ. ξινόγαλο
80 ml αραβοσιτέλαιο
1 καψουλάκι βανιλίνη
ξύσμα από 1 λεμόνι +μια πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια. Σε φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο (25 εκ.) ντυμένη με λαδόκολλα για τις διαρροές ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το κόρν Φλάουερ και τον χυμό λεμονιού. Από πάνω βάζουμε τα κεράσια ( τα στραγγίζουμε όσο μπορούμε από τα υγρά τους γιατί στο ψήσιμο θα βγάλει κι άλλα) και τα βάζουμε στο φούρνο χαμηλά στους 125 βαθμούς για να λιώσει η ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε το μείγμα του κέικ.
Πρέπει να λιώσει η ζάχαρη πριν πέσει το μείγμα πάνω. Το κόρν φλάουερ είναι απαραίτητο γιατί γίνεται σαν ζελεδάκι από πάνω.
Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός.
Προσθέτουμε το γιαούρτι ( εγώ μόνο ξυνόγαλα βάζω και γίνεται αφρός), το λάδι, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη Φαρίνα σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Βγάζουμε από το φούρνο τα κεράσια, αδειάζουμε από πάνω το μίγμα του κέικ. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του κέικ. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Roula Hatzispirou 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks