-
Αρχική > Ελλάδα > Αφήνεις το εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο; 3 κίνδυνοι για την υγεία σου

Αφήνεις το εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο; 3 κίνδυνοι για την υγεία σου

Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με το εμφιαλωμένο νερό που ζεσταίνεται στον ήλιο, γιατί μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα.

Το εμφιαλωμένο νερό βρίσκεται παντού και είναι απαραίτητο να ώστε να μείνεις ενυδατωμένη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το έχεις περισσότερη ανάγκη.

Ωστόσο, όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε σε ένα αυτοκίνητο κάτω από τον ήλιο, είτε δίπλα σε παράθυρο που το “χτυπάει” ο ήλιος, είτε απλά όταν αποθηκεύεται σε ακατάλληλο μέρος, η ασφάλεια και η ποιότητά του αλλοιώνεται.

Το να πιεις ένα νερό από το μπουκάλι που ήταν στον ήλιο μπορεί να ενέχει κρυμμένους κινδύνους για την υγεία που να μη γνωρίζεις. Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή βλαβερών χημικών ουσιών από το πλαστικό στο νερό. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική, αλλά η κατανάλωση νερού που έχει μείνει αρκετή ώρα στη ζέστη δεν είναι ασφαλής”.

Γιατί το εμφιαλωμένο νερό που εκτίθεται στον ήλιο είναι επικίνδυνο;

Όταν το εμφιαλωμένο νερό θερμαίνεται, χημικές ουσίες από το πλαστικό εισέρχονται στο νερό. Αυτές οι χημικές ουσίες, όπως η Δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις, είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό σου.

Το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται τα μπουκάλια νερού, το PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), μπορεί να απελευθερώσει BPA όταν θερμαίνεται. Το BPA έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ορμονικές διαταραχές, προβλήματα αναπαραγωγής και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Η κατανάλωση νερού με αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία και προβλήματα υγείας.

3 προβλήματα υγείας που προκαλεί το ζεστό εμφιαλωμένο νερό

  1. Προβλήματα στο στομάχι
  2. Πονοκέφαλο
  3. Ζάλη
  4. Ορμονικά προβλήματα

1. Προβλήματα στο στομάχι

Μπορεί να νιώσεις ναυτία ή να σε πιάσει οξύς πόνος στο στομάχι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντιμονίου στο εμφιαλωμένο νερό. Το αντιμόνιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Επίσης, η ζέστη από τον ήλιο μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων στο μπουκάλι νερού, ακόμα και αν είναι σφραγισμένο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τροφικές δηλητηριάσεις, με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.

2. Πονοκέφαλος και ζάλη

Ο πονοκέφαλος, ο οποίος είναι συνεχόμενος, ενδέχεται να προκληθεί από τις βλαβερές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο νερό. Επίσης η ζάλη είναι ένα κοινό σύμπτωμα αφυδάτωσης. Η έκθεση σε ζεστό περιβάλλον και η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να επιταχύνουν την αφυδάτωση.

Επίσης, η κατανάλωση νερού που περιέχει χημικές ουσίες ή βακτήρια από το μπουκάλι μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και ζάλη.

3. Ορμονικά προβλήματα

Η έκθεση του πλαστικού μπουκαλιού νερού στο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει τη φωτοϋποβάθμιση του πλαστικού, οδηγώντας στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που μπορούν να αυξήσουν την οιστρογονική δραστηριότητα στο σώμα.

Το BPA, μια χημική ουσία που βρίσκεται συχνά στα πλαστικά μπουκάλια νερού, μπορεί να μιμηθεί τη δράση των οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα και να οδηγήσει σε προβλήματα αναπαραγωγής, θυρεοειδούς αδένα και άλλα προβλήματα υγείας.

3 συμβουλές για να αποφύγεις τους κινδύνους

Αποθήκευσέ το σε ένα δροσερό χώρο

Αποθήκευε πάντα το εμφιαλωμένο νερό σου σε δροσερό και σκιερό μέρος και απέφευγε να το αφήνεις στον ήλιο.

2. Χρησιμοποίησε το ψυγείο

Εκτός από το προφανές, του να βάζεις το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο, εάν βρίσκεσαι εν κινήσει βάλε το μπουκαλάκι με το νερό μέσα σε ψυγείο με παγοκύστες.

3. Έλεγξε τη θερμοκρασία του

Πριν πιεις εμφιαλωμένο νερό, έλεγξε το. Αν είναι πολύ ζεστό τότε καλύτερα να μην το πιεις και να αγοράσεις ένα καινούργιο.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η έκθεση ενός μπουκαλιού νερού στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα ίσως να μη φέρει σοβαρούς κινδύνους.

Ωστόσο, για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων υγείας, είναι καλύτερο να ακολουθείς τις παραπάνω συμβουλές και να αποφεύγεις την κατανάλωση νερού από μπουκάλια που έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Top
Enable Notifications OK No thanks