-
Αρχική > Συνταγές > ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ!

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ!

Αρτοκλασία προσφέρουμε στην εκκλησία για να ευλογηθεί όποτε το κρίνουμε εμείς ή ο πνευματικός μας. Συνήθως κάνουμε αρτοκλασία όταν έχουμε την ονομαστική μας εορτή ή για να τιμήσουμε μια σημαντική στιγμή στη ζωή μας και θέλουμε να λάβουμε την ευλογία της Εκκλησίας. Η τέλεση της αρτοκλασίας αποσκοπεί στην ευλόγηση της οικογένειάς μας, του σπιτιού μας και γενικά της ζωής μας.
Στην τελετή της αρτοκλασίας, οι άρτοι μαζί με το λάδι και το κρασί βρίσκονται πάνω σε ένα τραπέζι το οποίο τοποθετείται συνήθως μπροστά από το ιερό ή στο μέσο του ναού. Πάνω στους άρτους τοποθετούνται συμβολικά πέντε κεράκια αναμμένα. Οι εορτάζοντες οι οποίοι κάνουν αρτοκλασία συμπληρώνουν, προαιρετικά, την προσφορά
Τι είναι η Αρτοκλασία και πότε γίνεται
Οι εορταζοντες πηγαινουν τους αρτους στην εκκλησία με θυμίαμα, καρβουνάκια και φυτιλάκια για την τέλεση της θείας λειτουργίας. Στο τέλος της τελετής, παίρνουν έναν άρτο που έχει ευλογηθεί στο σπίτι τους. Οι υπόλοιποι κόβονται και μοιράζονται στους πιστούς στην εκκλησία, γεγονός που φανερώνει τη στενή σχέση της αρτοκλασίας με τις αγάπες των πρώτων Χριστιανών.
Μετά από πολλούς πειραματισμους φίλοι μου κατέληξα σε δικιά μου συνταγή
Για 5 ταψάκι νο 30
Βάζουμε σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι αλατινη μπλε 2 φακελακια μαχλεπι τριμ….. 1 κ. γλ. μαστίχα τριμ με λίγη ζαχαρη… Λιγο αλάτι… 2 κ. σ. Κολιανδρο σποράκια…
Σε μια άλλη λεκάνη κάνουμε το προζύμι με
2 ποτ. νερο
100 γρ μαγιά νωπη
1 κ.σουπας ζαχαρη
Μισό κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρεκια
Όταν γίνει η μαγιά ρίχνουμε στο κέντρο του αλευριου
Ζεστενουμε 2 ποτ. γαλα(ή νερό) και λιώνουμε μέσα 2 ποτ. ζαχαρη. Τα ρίχνουμε και αυτά στη λεκάνη +1 ποτήρι σπορελ. +1 ποτ. φρέσκο χυμό πορτοκ. +2 βανιλιες..
Ζυμωνουμε λιγο όχι σκληρή ζυμη και αφήνουμε σκέπασμα. 30 λεπτα..
Ξαναζυμων. Χωρίζουμε σε 5 ταψάκια αλείφουμε με λίγο γάλα και ψηνουμε…
Η διαδικασία ψησιματος είναι λίγο μπελας
Εβλα πρωτα τη ζύμη σε 2 ταψάκια νο 30…. το ένα σε ζεστό μέρος το άλλο έξω και το υπόλοιπο στο ψυγειο….
Ψησημο 160 β. στον αέρα 40 λεπτά περίπου…
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Ρουλα Λυρου 
Top
Enable Notifications OK No thanks