-
Αρχική > Ελλάδα > To σύμπτωμα στα αυτιά που οι περισσότεροι αγνοούν και μπορεί να προειδοποιεί για καρκίνο του λάρυγγα

To σύμπτωμα στα αυτιά που οι περισσότεροι αγνοούν και μπορεί να προειδοποιεί για καρκίνο του λάρυγγα

«Είμαι ογκολόγος και αυτό είναι το πρωινό που τρώω σχεδόν κάθε μέρα για την πρόληψη του καρκίνου» – Τι συμβουλεύει εξειδικευμένη γιατρός

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περισσότερες από 2.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα, ο οποίος ξεκινάει από την περιοχή του λαιμού που περιέχει τις φωνητικές χορδές. Η ασθένεια, η οποία είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να οδηγήσει σε επέμβαση που αφήνει τους πάσχοντες με ένα άνοιγμα που δημιουργείται χειρουργικά στην κοιλιακή χώρα (ιατρικά γνωστή ως στομία).

Το κάπνισμα, η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και μια ανθυγιεινή διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα, αλλά η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής. Όπως και με κάθε τύπο καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης. Επομένως, ακολουθούν είναι όλα όσα πρέπει να προσέξετε.

Το Νο1 σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με ογκολόγους

Το πρώιμο σημάδι του καρκίνου του λάρυγγα που οι περισσότεροι αγνοούν

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) και την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan, η «επιμονή ωτίτιδα» είναι ένα κοινό προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του λάρυγγαΑυτό μπορεί συχνά να συμπίπτει με έναν επίμονο πονόλαιμο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα.

«Αν και ο πόνος προέρχεται από το λαιμό, τον αισθάνεστε στο αυτί σας λόγω του τρόπου με τον οποίο τα νεύρα διασταυρώνονται στο κεφάλι και τον λαιμό», εξηγεί ο Dr. Ryan McSpadden του Roswell Park Comprehensive Cancer Centre. «Συγκεκριμένα, αυτό το νεύρο ονομάζεται νεύρο του Arnold, ένα τμήμα του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο δίνει αίσθηση στο πίσω μέρος του λαιμού. Το νεύρο του Άρνολντ δίνει αίσθηση στο ίδιο το αυτί, επομένως όταν έχετε κάτι που προκαλεί πόνο στο λαιμό σας, ο αναφερόμενος πόνος γίνεται αισθητός στο αυτί σας».

Φυσικά, η ωτίτιδα δεν είναι συνήθως σημάδι μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας και μπορεί να προκληθεί από ίωση, κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμα και συσσώρευση κεριού στο αυτί. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν υποφέρετε από ωτίτιδα για περισσότερες από 3 ημέρες.

Πηγή φωτογραφίας: freepik

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks