-
Αρχική > Ελλάδα > Υπόταση: Οι 2 λόγοι που «ρίχνουν» την πίεση τόσο χαμηλά

Υπόταση: Οι 2 λόγοι που «ρίχνουν» την πίεση τόσο χαμηλά

Ζαλάδα, αδυναμία και τάση για λιποθυμία. Όσοι ταλαιπωρούνται από υπόταση γνωρίζουν καλά τα συμπτώματα. Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και πώς αντιμετωπίζονται.

Στο ερώτημα που αφορά στους λόγους που μπορεί η αρτηριακή πίεση να μειωθεί αρκετά και κάποιες φορές να τόσο πολύ που να προκαλεί ζαλάδες και αδυναμία προσπαθεί να απαντήσει ο ειδικός του Χάρβαρντ, Δρ. Howard LeWine.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο από τις πιθανότερες αιτίες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης είναι αφενός η φαρμακευτική αγωγή και αφετέρου η κατανάλωση υγρών.

Στην πρώτη περίπτωση, τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων είναι εκείνα που προκαλούν συχνότερα αυτή την παρενέργεια. Επομένως, η μείωση της δοσολογίας έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει η ενυδάτωση του οργανισμού να είναι επαρκής, ακόμα κι όταν δεν αισθάνεστε ότι διψάτε. Επίσης, πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού. Και παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι υγιές, οι άνθρωποι με χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για ενδεχόμενη ανάγκη αύξησης της ποσότητας του αλατιού στη διατροφή τους.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, τα φάρμακα και η αφυδάτωση, προκαλούν, σύμφωνα με τον Δρ. LeWine, τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των επεισοδίων χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Αν κανένας από αυτούς δεν αφορά την περίπτωσή σας, η επόμενη πιθανή εξήγηση είναι η ορθοστατική υπόταση, κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση μειώνεται γρηγορα και σημαντικά όταν κάποιος σηκώνεται από καθιστή θέση. Επιπλέον, και οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η πρώτη κίνηση για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν νομίζουν ότι κάποιο από τα φάρμακα που παίρνουν προκαλεί το φαινόμενο αυτό και αν το πρόβλημα δεν παρέλθει άμεσα να αυξήσουν την κατανάλωση υγρών.

 

ygeiamou.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks