-
Αρχική > Ελλάδα > Έχουν & οι Δήμαρχοι τα παρατσούκλια τους: Ο “Γιόντα”, ο “μαγκιόρος”, ο “καλλιτέχνης” !…

Έχουν & οι Δήμαρχοι τα παρατσούκλια τους: Ο “Γιόντα”, ο “μαγκιόρος”, ο “καλλιτέχνης” !…

Νίκος Αναστασίου – Kaizen

Έλεγαν παλιά… “αφήνει μούσι για να τον… εκτιμούσι”! Έτσι κάνουν κάποιοι και με τα παρατσούκλια, τα οποία υιοθετούν μόνοι τους για να τους προσέχουν ή να τους εκτιμούν ή ακόμη και να τους φοβούνται!…

Η λέξη παρατσούκλι ή παρωνύμιο, σημαίνει ένα μοναδικό και συνήθως περίεργο όνομα, δημιουργημένο από μία παρέα ή ομάδα, που πολλές φορές βασίζεται σε κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα κάποιου ή ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στη ζωή του με το οποίο τον αποκαλούν κοροϊδευτικά, φιλικά ή χαϊδευτικά, είτε χάριν συντομίας, είτε και ως κωδικοποιημένο τρόπο αναφοράς σε αυτόν.

Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν παρατσούκλια, όμως στη χώρα μας είναι κάτι ιδιαιτέρως διαδεδομένο, κυρίως σε επαρχιακές πόλεις και χωριά.

Παρατσούκλια είχαν πολιτικοί, όπως ο Μιλτιάδης Έβερτ που τον έλεγαν ο “μπουλντόζας”, ποδοσφαιριστές, όπως ο Παπαεμμανουήλ που είχε το παρωνύμιο Παπακανόνης, επειδή ήταν δεινός σουτέρ, μπασκεμπολίστες, όπως ο Νίκος Γκάλης που τον έλεγαν “ο γκάνκστερ”, επειδή ήταν  ψυχρός εκτελεστής στο γήπεδο, ιεράρχες, ακόμη και περιοχές!

Ως εκ τούτου, τα παρατσούκλια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από το χώρο της αυτοδιοίκησης, αφού αρκετοί είναι οι δήμαρχοι οι οποίοι… “στολίζονται” και με ένα άλλο όνομα που τους χαρακτηρίζει, σύμφωνα πάντα ή με κοντινούς τους ανθρώπους ή και με αντιπάλους τους. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί δήμαρχοι έχουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν κάποιες άλλες προσωπικότητες, όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και από στοιχεία του χαρακτήρα τους και της συμπεριφοράς τους και δεν το λέμε κακοπροαίρετα αυτό, ούτε κατηγορούμε κάποιον.

Τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούνται στον χώρο της αυτοδιοίκησης είναι αρκετά. Δείτε παρακάτω:

Ο υπουργάρας, ο κιμπάρης, ο καλλιτέχνης, ο μαγκιόρος, ο χλεχλές, ο θεούσος, ο επιχειρηματίας, ο Νταρτανιάν, ο Κάπτεν – Ίγκλο είναι κάποια απ΄αυτά.

Πάει το μυαλό σας σε κάποιους;

Και συνεχίζουμε:

Ο Γιόντα, ο συγγραφέας, ο λακούβας, ο αγιορείτης, ο μαμάκιας, ο χασαποταβέρνας, ο νοικοκύρης, ο αχόρταγος δάσκαλος, ο χοντρός, ο γαύρος, το ξωτικό, ο αδηφάγος, ο baby face, ο νυχτόβιος, ο Μαρκήσιος, ο καθηγητής, ο τραγιάσκας…

Σίγουρα κάποιοι από εσάς που βρίσκονται στους κόλπους της αυτοδιοίκησης και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, καταλαβαίνουν ποιοι είναι οι δήμαρχοι οι οποίοι… “στολίζονται” από τα παραπάνω παρωνύμια. Σε ορισμένους πράγματι ταιριάζουν και δείχνουν τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Κάποιους άλλους όμως μάλλον δεν τους κολακεύουν.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, το aftodioikisi.gr δεν αναφέρει ονόματα δίπλα στα παρωνύμια. Αφήνει τους αναγνώστες να κάνουν τους δικούς τους παραλληλισμούς…

https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/echoyn-amp-oi-dimarchoi-ta-paratsoyklia-toys-o-quot-gionta-quot-o-quot-magkioros-quot-o-quot-kallitechnis-quot/

Top
Enable Notifications OK No thanks