-
Αρχική > Πολιτισμός > Βογατσικό Δραγούμεια 2024 : Έκθεση Εργόχειρου – Κεντήματος – Υφαντού (φωτογραφίες )

Βογατσικό Δραγούμεια 2024 : Έκθεση Εργόχειρου – Κεντήματος – Υφαντού (φωτογραφίες )

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος, η πολιτιστική κληρονομία των ορεινών χωριών, των νησιών ακόμη και των αστικών κέντρων που ολοένα χάνεται στον χρόνο.

Το εργόχειρο – κέντημα – υφαντό που ήταν σήμα κατατεθέν της ελληνίδας νοικοκυράς, της Βογατσιώτισσας. Δίχως σταματημό πλέκανε με το βελονάκι και το πολυτελές νήμα που αγοράζανε από τα καταστήματα της εποχής που τότε ανθούσαν. Κεντούσανε, υφαίνανε στον αργαλειό με το μαλλί των δικών τους προβάτων αφού το είχαν κατεργαστεί καταλλήλως. Δίπλα στο τζάκι, στην αυλή του σπιτιού τους, στην γειτονιά συντροφιά με τις γειτόνισσες , μόνες για παρηγοριά., Οι έμπειρες γυναίκες με την τόση μαεστρία που τις διακατείχε, ολοκλήρωναν το γεμάτο από λεπτομέρειες «σχέδιο» ακόμη και την ίδια ημέρα. Ο σκοπός τους ήταν το ντύσιμο ολόκληρου του σπιτιού τους, από τα έπιπλα έως τα παράθυρα, τις πόρτες τα ντουλάπια τα εικονοστάσια και φυσικά η παρακαταθήκη – η προίκα των θυγατέρων τους για τον γάμο.

Υπάρχουν ακόμη χειροτέχνες και θιασώτες σε αυτό το έργο τέχνης που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις.

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Δραγούμεια 2024» στο Βογατσικό Καστοριάς του Δήμου Άργους Ορεστικού θα έχουμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε αυτά τα περίτεχνα έργα – κειμήλια για τρεις ημέρες από 18/08/24 έως 20/08/24 στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία του χωριού

Φωτογραφίες

Top
Enable Notifications OK No thanks