-
Αρχική > Τοπικά νέα > Τι να κάνετε εάν πέσουν καλώδια ρεύματος στο έδαφος Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Τι να κάνετε εάν πέσουν καλώδια ρεύματος στο έδαφος Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Συμβαίνει κάποτε ο δυνατός αέρας ή ένας κεραυνός να τσακίσει και να ρίξει μέσα στο κατάστρωμα του δρόμου μια κολώνα μεσαίας ή υψηλής τάσης του ενεργειακού δικτύου.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο ΑΔΜΗΕ έχει εκδώσει μια ανακοίνωση διακοπής της τροφοδοσίας της περιοχής σας, είναι πολύ πιθανόν οι γραμμές να διατηρούνε μια κάποια φόρτιση.
Μην υποθέτετε ότι είστε ασφαλείς ακόμη και εάν βλέπετε πως το εγγύς ηλεκτρικό δίκτυο είναι κάπου πλήρως αποσπασμένο, ακόμη και αν δεν εκτινάσσονται σπινθήρες από τα πεσμένα στο έδαφος καλώδια.
Σε καμία περίπτωση μην πλησιάζετε (και κυρίως μην πατήσετε) μέσα σε στάσιμα νερά που βρίσκονται κοντά ή κάτω από χαλαρωμένα, επικρεμάμενα ή πεσμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.
Εάν τμήμα των καλωδιώσεων έχει πέσει επάνω ή δίπλα από το αυτοκίνητο σας, συνεχίστε να οδηγείτε. Εάν τυχόν το αυτοκίνητο κάπου ακινητοποιηθεί από ένα εμπόδιο, ΜΗΝ σβήσετε την ανάφλεξη. Και παραμείνετε μέσα σε αυτό.
Μην επιτρέψετε σε κανέναν να πλησιάσει το όχημά σας.
Εάν χρειαστεί να βγείτε οπωσδήποτε, τότε ανοίξτε διάπλατα την πόρτα σας ζυγιστείτε για λίγο επάνω στον μαρσπιέ και μετά κάντε ένα άλμα όσο γίνεται πιο μακριά, φροντίζοντας να προσγειωθείτε με ενωμένα τα πόδια σας και χωρίς να αγγίξετε το έδαφος και το αυτοκίνητο ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, για να αποφύγετε τις παγίδες της διαφοράς δυναμικού, απομακρυνθείτε με πήδους στο ένα μόνο πόδι, σαν να παίζετε ‘κουτσοντό’.
Ένα άλλο σωτήριο μέτρο πρόνοιας είναι μετά από μια μεγάλη καταιγίδα με πολλά μποφόρ και κεραυνούς να αποφύγετε να αγγίζετε μεταλλικά αντικείμενα, όπως φράχτες, κάγκελα και σωληνώσεις που θα μπορούσαν να ηλεκτριστούν από την επαφή τους με καλώδια ρεύματος που έχουν γυμνωθεί ή καταπέσει κάπου που δεν μπορείτε να δείτε. Ακόμα και δίχως πραγματική επαφή μερικές φορές συμβαίνει τα φορτία να μεταδίδονται μέσω διαπήδησης. Ετσι είναι πιθανό πεσμένες γραμμές ηλεκτρικού να ενεργοποιήσουν άλλα κοντινά τους αντικείμενα όπως δέντρα, θάμνους αγωγούς ύδρευσης και καλώδια τηλεφώνου.
Μην επιχειρήσετε επίσης κανενός είδους καθαριότητα στην βεράντα στον κήπο και στην αλέα σας πριν ελέγξετε μεθοδικά όλη την περιοχή για τυχόν κολώνες που έχουν τσακίσει, γραμμές που έχουν κάνει κοιλιά ή έχουν μπερδευτεί σε δέντρα και μετασχηματιστές που έχουν βραχυκυκλώσει.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι υπομονή μέχρι να εμφανιστεί το ειδικό συνεργείο του ΑΔΜΗΕ που θα επιδιορθώσει το σύστημα και θα σας διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση έχει επανέλθει στο προτέραιο επίπεδο ασφάλειας.
Top
Enable Notifications OK No thanks