Η Nichole Andrews, διαιτολόγος και συγγραφέας από την Ουάσιγκτον, μοιράζεται ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς υγείας.
«Ως διαιτολόγος για τον καρκίνο, θέλω σας ενημερώσω σχετικά όσα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και στη συνέχεια για ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο», δήλωσε η Andrews σε ένα βίντεο διάρκειας 8 λεπτών στο TikTok.
12 συμβουλές από ειδικό για να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου
Η Nichole Andrews για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου συμβουλεύει τα εξής:
- να σταματήσετε το αλκοόλ,
- να κόψετε τα επεξεργασμένα κρέατα,
- να υιοθετήσετε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,
- να κινηθείτε περισσότερο,
- να ασκείστε τακτικά,
- να περιορίσετε το κόκκινο κρέας,
- να τρώτε προϊόντα ολικής αλέσεως,
- να δίνετε έμφαση στα φυτικά τρόφιμα,
- να σταματήσετε το κάπνισμα,
- να μειώσετε το λιπώδη ιστό,
- να καταναλώνετε περισσότερα γαλακτοκομικά και
- να επικεντρωθείτε στην υγεία του εντέρου
Σταματήστε το αλκοόλ
Η βασική συμβουλή της Andrews είναι να κόψετε το αλκοόλ. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», είπε. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου επειδή, αντί να το αφομοιώσει, το σώμα το διασπά σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία προκαλεί βλάβη στο DNA και εμποδίζει το σώμα να επιδιορθώσει τον εαυτό του. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και λευκού κρασιού, της μπύρας και των οινοπνευματωδών ποτών, έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου.
Κόψτε τα επεξεργασμένα κρέατα
Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες
Η Andrews εξηγεί ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνιστά στους ανθρώπους να αναζητούν φυτικές ίνες από φυτικές πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. «Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην προσθήκη αυτών των φυτικών τροφίμων σε κάθε γεύμα», είπε. «Θα φτάσετε στα 30 γραμμάρια αρκετά γρήγορα».
Ασκηθείτε τακτικά
Η Andrews επιμένει ότι η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Προτείνει 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, μια σύσταση που συμβαδίζει με αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η μέτρια ένταση ορίζεται ως η ικανότητα να μιλάς αλλά όχι να τραγουδάς κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ενώ η έντονη ένταση ισοδυναμεί με την αδυναμία να συνομιλείς.
Κινηθείτε περισσότερο, καθίστε λιγότερο
Εκτός από το να συμπληρώνετε συγκεκριμένα λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα, η Andrews τονίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Πρέπει να κινείστε … να χρησιμοποιείτε το σώμα σας, να κάνετε πράγματα με την οικογένειά σας, να κάνετε πράγματα μόνοι σας, να κάνετε βόλτες, να κάνετε πράγματα στο σπίτι», είπε. «Η κίνηση και ο περιορισμός της καθιστικής ζωής θα μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».
Περιορίστε το κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Αν και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το κόκκινο κρέας περιέχει αιμικό σίδηρο, που μπορεί να διευκολύνει την παραγωγή πιθανώς καρκινογόνων χημικών ουσιών. Σύμφωνα με την Andrews, το μέτρο είναι το κλειδί. Συνιστά 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. «Απλά μην υπερβαίνετε τα 500 γραμμάρια», εξήγησε.
Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως
Η Andrews προτείνει να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως. «Υπάρχει επιλογή ολικής αλέσεως για όλα τα δημητριακά και πρέπει να την προτιμάτε. Είναι πλουσιότερη σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και πιθανώς πρωτεΐνη. Είναι καλύτερη επιλογή», είπε.
Δώστε έμφαση στα φυτικά τρόφιμα
Εκτός από την προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας, τα φυτικά τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά, γνωστά για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Όταν τρώτε ένα πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς ή ψωμί ολικής αλέσεως, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου», είπε. «Προστατεύετε τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες ή βοηθήστε τα κύτταρα να επιδιορθωθούν και να επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση, χωρίς να γίνουν καρκινικά. Είναι εκπληκτικό».
Σταματήστε το κάπνισμα
Η Andrews επιμένει ότι αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα, ειδικά αν καπνίζετε και πίνετε αλκοόλ. «Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πολλών διαφορετικών καρκίνων», είπε. «Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται περισσότερο όταν συνδυάζεται το αλκοόλ με το κάπνισμα».
Μειώστε το σωματικό λίπος
Η Andrews εξηγεί ότι η υψηλή ποσότητα σωματικού λίπους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για να καταπολεμήσετε το λίπος και να μειώσετε τον κίνδυνο, προτείνει «περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να κινείστε περισσότερο. Αυτά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το σωματικό λίπος».
Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα
Η Andrews λέει ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία του παχέος εντέρου. Η πρότασή της να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα υποστηρίζεται από πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους όγκους.
Βελτιώστε την υγεία του εντέρου
Η Andrews λέει ότι η καλή υγεία του εντέρου είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Παροτρύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα να αναζητήσουν θεραπεία και συνιστά σε όλους να δίνουν προτεραιότητα στις φυτικές ίνες, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά τρόφιμα, την ενυδάτωση και τον επαρκή ύπνο. «Αυτό δημιουργεί πολύ σταθερές κενώσεις», είπε. «Δεν πρέπει να δυσκολεύεστε να πάτε στην τουαλέτα».
ΕΝΙΚΟΣ