Ονειρεμένο τοπίο
Τα βράχια που δεσπόζουν γύρω από την παραλία έχουν σμιλευτεί από τον αέρα και τη θάλασσα για χιλιάδες χρόνια, δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικής γεωλογικής αξίας. Οι σχηματισμοί αυτοί προέκυψαν με την απόθεση ηφαιστειακής τέφρας κατά την έκρηξη της Μινωικής Περιόδου και είναι ηλικίας τουλάχιστον 3.500 χρόνων.
Μικρά “φαράγγια” σχηματίζονται ανάμεσα στους βράχους αυτούς και προσφέρονται για ατελείωτες ώρες περιπλάνησης μέσα σε ένα τοπίο που δε θυμίζει κανένα άλλο, ακόμη και στο νησί της φωτιάς.Διαθέτει ελάχιστη οργάνωση κοντά στο σημείο πρόσβασής της από το δρόμο, ενώ στη συνέχεια απλώνει τα χιλιόμετρα της φαρδιάς, μαύρης αμμουδιάς της, χαρίζοντας πολύτιμη ησυχία στους επισκέπτες της. Η Βλυχάδα διαθέτει μία απόκοσμη ομορφιά.
Αυτή η ομορφιά και το μοναδικό τοπίο της την καθιστούν ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Σαντορίνης. Με την ηφαιστειογενή άμμο και τα εντυπωσιακά λευκά βράχια που την περιβάλλουν, η Βλυχάδα αποτελεί έναν φυσικό θησαυρό της Ελλάδας που επιβάλλεται να προστατευτεί.
Τα τελευταία χρόνια έχει εγερθεί μια μεγάλη ανησυχία για την μελλοντική τύχη της Βλυχάδας, καθώς υπάρχει σχέδιο κατασκευής ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή. Το έργο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εκφράζουν φόβους ότι η κατασκευή αυτή θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο και θα επηρεάσει αρνητικά την οικολογική ισορροπία της περιοχής
.Μέχρι σήμερα η η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) έχει προσπαθήσει και έχει πετύχει την ακύρωση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Η απόφαση βασίστηκε σε μια «κοινή» στα νησιά παρατυπία, τη μη ύπαρξη αναγνωρισμένου δρόμου, κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία μεγαλύτερης ζώνης προστασίας γύρω από τη Βλυχάδα, αν θέλει να διατηρήσει αδιατάρακτο το μοναδικό της τοπίο.«Η απόφαση δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων εκείνων που συμμετείχαν στον αγώνα αυτό, στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί σταθμό στην περιβαλλοντική ιστορία της Σαντορίνης. Αποτελεί νίκη σε μια υπόθεση που θεωρήθηκε αρχικά χαμένη, αλλά και μήνυμα ότι η συσπείρωση της κοινωνίας των πολιτών με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τόπου, μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα», σχολίασε η ΕΛΛΕΤ.
«Η περιοχή της Βλυχάδας αποτελεί μία από τις τελευταίες περιοχές (ίσως την τελευταία) του νησιού, που δεν έχουν ακόμη υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας. Το μοναδικό φυσικό τοπίο της Βλυχάδας έχει ήδη πληγεί από τις αρχικές εργασίες. Ομως, με την απόφαση αυτή, η κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας δεν μπορεί να συνεχισθεί και ελπίζουμε η πολιτεία να ανοίξει τον δρόμο για ενέργειες που αφορούν την αποκατάσταση του τοπίου», καταλήγει.
Πλέον η ξενοδοχειακή επιχείρηση έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με τις οποίες ακυρωνόταν η οικοδομική άδεια, με την υπόθεση να έχει πάρει αναβολή για τις 13 Νοεμβρίου 2024.
Απολαύστε την Βλυχάδα στο βίντεο του Βασίλη Παπανικολάου
Athensmagazine.gr: