-
Αρχική > πρωτοσέλιδα > Πολλά τα λουκέτα στην Πόλη της Καστοριάς- Εφημερίδα Καστοριανή Εστία-(Δώρα Κωτσοπούλου )

Πολλά τα λουκέτα στην Πόλη της Καστοριάς- Εφημερίδα Καστοριανή Εστία-(Δώρα Κωτσοπούλου )

ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ!

θεοδώρα Κωτσοπούλου

Στην Καστοριά   δυο μαγαζιά κλείνουν, ένα ανοίγει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία…

Η κάποτε ανθούσα Καστοριανή αγορά, τα τελευταία χρόνια κλονίζεται συνθέμελα. Το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα – και το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται – έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην τοπική αγορά, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να είναι σχεδόν μονόδρομος!
100  καταστήματα και  πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια, λόγω της εξοντωτικής φορολογίας, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και της ασφυκτικής μείωσης των πωλήσεων.  Εναν μεγάλο αριθμό λουκέτων στα καταστήματα  αντικρίζουμε στην διαδρομή προς την ομόνοια και οχι βέβαια  μόνο εκεί σε όλη την πόλη υπάρχουν διάσπαρτα καταστήματα  στα  οποία έχουν μπει λουκέτα.

Ψώνια μέσω ιντερνέτ 

Μια πραγματικότητα που την αντιλαμβάνεται κανείς χωρίς να δει τα επίσημα στοιχεία, αλλά κάνοντας μια βόλτα στην αγορά και συνομιλώντας με όσους… θαρραλέους έχουν παραμείνει  και το παλεύουν ακόμη. «Δεν θα αντέξουμε για πολύ, η κατανάλωση έπεσε έως και 80%», λέει στην ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ » παλιός έμπορος που κρατά το μαγαζί του ακόμη ανοιχτό μαζί με την γυναίκα του, χωρίς υπάλληλο. Και αναρωτήθηκε «τι να πρωτο -πληρώσεις, ασφαλιστικά, φορολογία, ή τα ανελαστικά έξοδα που  έχει  ένα  κατάστημα, όταν ο τζίρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βουτιά;».

Πέρα όμως από αυτό  ενα ακόμη δυσοίωνο γεγονός  για την οικονομία της περιοχής μας είναι ότι πολλοί Συμπολίτες μας ψωνίζουν μεσώ ιντερνέτ

Δυσοίωνο το κλίμα
Επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι και μετά τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα  πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσχέρειες στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων δυσβάστακτων φορολογικών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου, θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους!
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δεδομένο ότι θα πλήξει καίρια την οικονομία  της περιοχής μας .

Δεν βγαίνουν!
Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν στην Καστοριά έχουν να κάνουν με υπηρεσίες εστίασης και κυρίως καφετέριες, δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας και της επιβίωσης. Οι εποχές έχουν αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι δεκάδες καφετέριες που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο της πόλης να ξεκινούν με… φόρα, σχετικά γρήγορα όμως το σκηνικό αλλάζει. Οι φοιτητές έχουν περιορίσει κατά πολύ τα έξοδά τους, ενώ υπάρχει και πληθώρα τέτοιων καταστημάτων, με αποτέλεσμα ο τζίρος να μην είναι ικανός να καλύψει τα μεγάλα έξοδα που προκύπτουν.

«Βροχή» οι κατασχέσεις!
Την ίδια ώρα, «βροχή» πέφτουν οι κατασχέσεις καταθέσεων από την Εφορία, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες φορολογούμενους και επαγγελματίες.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks