Οι 11 αλλαγές που ισχύουν από φέτος και έχουν σκοπό να βελτιώσουν τη διδακτική διαδικασία και τη σχολική ζωή το προσεχές σχολικό έτος, το οποίο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Για τους εκπαιδευτικούς και τους καθηγητές, η σχολική χρονιά ξεκινάει λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το άνοιγμα των σχολείων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, αυστηροποιούνται τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα και αλλάζει το πλαίσιο για τις απουσίες. Οι δράσεις Ενεργού Πολίτη μπαίνουν στα σχολεία για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο ευ ζην και στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Μαθήματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού προγραμματίζονται για τους μαθητές της Α’Λυκειου, αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το μάθημα της Πληροφορικής και ενισχύεται η φιλαναγνωσία, με την εισαγωγή ανάγνωσης ολοκληρωμένων λογοτεχνικών βιβλίων.
Πιάστηκες με κινητό στο σχολείο; Μονοήμερη αποβολή
Οι μαθητές καλούνται να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σχολείο ειδάλλως αν τους εντοπίσουν οι εκπαιδευτικοί θα τους επιβληθεί μονοήμερη αποβολή. Η εξαίρεση κατοχής και χρήσης κινητού στα σχολεία αφορά αποκλειστικά και μόνο λόγους υγείας. Όπως τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση θα
Επανέρχονται οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες
Σημαντικές αλλαγές έχουμε στις απουσίες των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου καθώς από φέτος επανέρχεται η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων. Εφεξής επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις. Παράλληλα η δικαιολόγηση απουσιών 2 συνεχόμενων ημερων γίνεται από τους γονείς ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από 2 συνεχόμενων ημερών απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Επιπρόσθετα από φέτος απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους).
Μάλιστα από τον φετινό Σεπτέμβριο ξεκινά η ψηφιακή καταγραφή των απουσιών μέσω της πλατφόρμας e-Parents για άμεση ενημέρωση των γονέων για την εικόνα φοίτησης του μαθητή και για το σύνολο των απουσιών σε πραγματικό χρόνο. Συνεπώς, οι γονείς θα μαθαίνουν σε realtime τυχόν… κοπάνες των παιδιών τους από το σχολείο. Εάν ο/η μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ο/η εκπαιδευτικός- υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες/τον-την ασκούντα-ασκούσα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή), πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που η επικοινωνία με τους γονείς δεν είναι εφικτή ή εάν οι ως άνω αρνηθούν την επικοινωνία, το σχολείο έχει προβλεφθεί να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και να αναζητήσει εξωτερική βοήθεια (αστυνομία), αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η Λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία επίσημα μάθημα από το Νηπιαγωγείο μέχρι τη Γ Λυκείου
Με την έναρξη των μαθημάτων εισάγεται η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασματικών κειμένων όπως συνέβαινε έως σήμερα. Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ λυκείου, θα διανεμηθούν από ένα έως τρία βιβλία (ανάλογα την τάξη), πάνω στα οποία οι μαθητές θα κάνουν εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη. Οι εκπαιδευτικοί θα μυηθούν, μέσω ειδικής επιμόρφωσης, για τον τρόπο λειτουργίας της τάξης ενώ οι μαθητές θα λάβουν τα βιβλία τους μέσω της αποστολής σχολικών βιβλίων.
Πότε οι γονείς θα πληρώνουν πρόστιμο για τις πράξεις των μαθητών
Από την φετινή σχολική χρονιά ενεργοποιείται και μια νέας μορφής επιβολή τιμωρίας εν είδει προστίμου που θα καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς μαθητών. Ειδικότερα σε περιπτώσεις φθοράς/καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς / κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος. Αν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.
Η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής
Ενδεικτικά, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα. Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.
https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/487466/ti-allazei-sta-sxoleia-me-kinita-kai-apousies