-
Αρχική > Δ. Μακεδονία > Δημιουργούνται 4.000 θέσεις στη Δ. Μακεδονία

Δημιουργούνται 4.000 θέσεις στη Δ. Μακεδονία

Ως ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ξεπεράσει ακόμα και το ΕΣΠΑ 201-2027, χαρακτήρισε το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Καλλιόπης Βέττα.

Ο Νίκος Παπαθανάσης επισήμανε πως το ΔΑΜ χωρίς να έχει ουρές (σ.σ. είναι καινούργιο πρόγραμμα) τρέχει με ρυθμούς πάρα πολύ καλούς καθώς σε 22 μήνες έχει εξειδικεύσει 31 δράσεις 833εκ. ευρώ, έχει εκδώσει 30 προσκλήσεις ύψους 744εκ. ευρώ και έχει εντάξει 34 έργα 268εκ. ευρώ, με νομικές δεσμεύσεις 100εκ. ευρώ.

Παράλληλα ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στα προγράμματα τα οποία έτρεξαν, με τη διαδικασία πλέον να βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των αιτήσεων. «Από τις μέχρι στιγμής αιτήσεις διαφαίνεται πως θα δημιουργηθούν 4000 νέες θέσεις εργασίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσεστη Βουλή για υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι αιτήσεις έφτασαν στις 383, προϋπολογισμού 23εκ. ευρώ, για τις νέες μικρές και πολύ μικρές 236 αιτήσεις και 14εκ. ευρώ, για τις υφιστάμενες μεσαίες 35 αιτήσεις και 99εκ. ευρώ, για τις υπό σύσταση 62 αιτήσεις και 150εκ. ευρώ, ενώ για τις μεγάλες 3 αιτήσεις με 52εκ. ευρώ και τις νέες 2 αιτήσεις με 28εκ.

«Το πρόγραμμα θα έχει εξειδίκευση 70% μέχρι τέλος του 2025 και θα μας βάζει μπροστά απ’ όλα τα υπόλοιπα προγράμματα», κατέληξε ο Αν. Υπουργός.

Ο Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας για τη «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» σημείωσε πως είναι η εταιρεία που θα παραλάβει στο όνομα της ελληνικής πολιτείας 100.000 στρ. από τη ΔΕΗ και θα τα δώσει προς αξιοποίηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με τα 10.000 από αυτά να διατίθενται άμεσα σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται.

Τέλος, ανακοίνωσε πως με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ύψους 75εκ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα μοχλεύσει δάνεια 130εκ. ευρώ.

Βέττα: «Το απόλυτο μηδέν…»
Η Καλλιόπη Βέττα με την ερώτησή της κατηγόρησε την κυβέρνηση για υστερήσεις, κενά και στασιμότητα στην απορρόφηση κονδυλίων για το Π.Δ.Α.Μ., τα οποία δημιουργούν απόγνωση στην Δυτική Μακεδονία..

«Στην απάντησή σας ακολουθήσατε την ίδια τακτική. Βροχή δις. στην περιοχή που υποτίθενται ότι θα γίνουν έργα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι το απόλυτο μηδέν», είπε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη σε μια περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης πληθυσμού και ανεργία που αυξάνεται ραγδαία.

«Η περιοχή έχει αλλοιωθεί από μεγάλα συμφέροντα των ΑΠΕ, είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε και παρουσίασε στοιχεία του προγράμματος ΔΑΜ το οποίο όπως υποστήριξε έχει χρηματοδοτήσει μόνο υπηρεσίες συμβούλων με 7εκ. ευρώ και υπηρεσίες δημοσιότητας ύψους 5,2εκ. ευρώ.

«Δεν κάνατε ούτε ένα έργο. Είναι μια βίαια και άτακτη παράδοση στα συμφέροντα του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. Η περιοχή σβήνει. Παρατηρητής και τροχονόμος μεγάλων συμφερόντων η κυβέρνηση».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks