-
Αρχική > Τοπικά νέα > Όταν χαλάει ο καιρός στέλνει μήνυμα το 112  Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Όταν χαλάει ο καιρός στέλνει μήνυμα το 112  Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Εχουμε φτάσει σε ένα απίστευτο επίπεδο. Κάθε που χαλάει ο καιρός μιλάμε για κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για εξαιρετικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Στέλνουμε μηνύματα στα κινητά να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν ή να μην κάνουν πράγματα που κανονικά θα όφειλαν να είχαν σκεφθεί από μόνοι τους. Οντως, τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένα θέμα επίτασης των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει και τίποτε το σπουδαίο.

Ο καιρός στον πλανήτη ανέκαθεν χαλούσε και το 300 πΧ και το 600 μΧ και το 1930 μΧ και πάντοτε. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές χαλούσε κατά πολύ. Παρ’ όλα αυτά τις εποχές εκείνες σπανιότατα σημειωνόντουσαν τα τραγικά φαινόμενα και οι θάνατοι που παρατηρούνται σήμερα. Για ορισμένους σχετικά απλούς λόγους…
Πρώτον, τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι διατηρούσαν μια πιο στενή επαφή με την φύση και την έπαιρναν πολύ πιο σοβαρά.
Όταν χαλούσε ο καιρός μαζευόντουσαν και δεν κυκλοφορούσαν για κανέναν λόγο που δεν έθετε ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κατά δεύτερον, τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι δεν πείραζαν τα ρέματα και τις διαδρομές του νερού.
Δεν στενεύανε τις κοίτες των ποταμών δεν κόβανε τα δέντρα στις πλαγιές, δεν κτίζανε μέσα στις κοίτες, δεν σκεπάζανε τα ποτάμια.
Αφήνανε τις απορροές ελεύθερες όπως τις είχε φτιάξει ο πλάστης και το νερό εύρισκε πάντα το χώρο και τον δρόμο του για να πάει παρακάτω. Κατά τρίτον τα παλιά τα χρόνια κανένας άνθρωπος -στα συγκαλά του- δεν διανοείτο να περάσει ένα φουσκωμένο ρέμα, είτε υποτιμώντας τη δύναμη του νερού, είτε υπερτιμώντας την δύναμη του αυτοκινήτου του. Παρκάριζε το μουλάρι του στον σταύλο και περίμενε μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.
Τα περισσότερα από τα ατυχήματα που διασυνδέονται με τις κακές καιρικές συνθήκες στις μέρες μας δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις ίδιες τις συνθήκες, όσο με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε δομήσει το περιβάλλον γύρω μας όσο και με την ατημέλητη συμπεριφορά μας.
Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να έμπαινε κάποια στιγμή ένα ειδικό μάθημα ‘πολιτικής προστασίας’ στα σχολεία το οποίο, σε γενικές γραμμές θα περνούσε στα παιδιά ένα απλό μήνυμα: Όταν χαλάει ο καιρός καθίστε μέσα! Και αν, για οποιονδήποτε λόγο, η κακοκαιρία σας βρει έξω, αποφύγετε με κάθε τρόπο να κάνετε ταρζανιές και κουταμάρες.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks