«Η ΚΕΔΕ ζήτησε επίσης να γίνουν προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία καθώς επίσης άμεσα και όχι από το 2025, να συνεχιστεί το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων σε προσωπικό, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός».
Τα παραπάνω δήλωσε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου σε συνέντευξη του, στον Αθήνα 9,84 και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Παπαβασιλείου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα η aftodioikisi.gr, αποκαλύψαμε ότι υπήρξε κυβερνητική δέσμευση για την συνέχιση του συγκεκριμένου προγράμματος της ΔΥΠΑ κατά την διάρκεια της συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης με την Ε.Γ της ΚΕΔΕ της Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά προσωπικού που υπάρχουν στους δήμους.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά των δήμων, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που επιβαρύνθηκαν από το μισθολογικό και το ενεργειακό κόστος και το τέλος ταφής απορριμμάτων. «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είχε πόρους για την εκτέλεση έργων, ωστόσο εμείς μιλάμε για το λειτουργικό κόστος, το οποίο αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε. Ζητήσαμε το 2024 να αποδοθούν στους δήμους επιπλέον 450 εκ. ευρώ πέραν των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Αυγούστου, η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει τη συνέχιση του προγράμματος για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις με επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και τον πρόεδρο της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη. Η ΚΕΔΕ μάλιστα χαρακτήριζε «πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη κάθε σκέψη που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από οποιαδήποτε πλευρά για κατάργηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αφενός γιατί θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη λειτουργία βασικών υπηρεσιών των Δήμων, αφετέρου γιατί θα στερήσει τη δυνατότητα σε ανέργους μεγάλης ηλικίας να απασχοληθούν και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους».