-
Αρχική > Ελλάδα > Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από την Εφορία – Πότε δεν μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει κατάσχεση

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από την Εφορία – Πότε δεν μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει κατάσχεση

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται σχεδόν 600.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 500 ευρώ και κινδυνεύουν με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων.

Φυσικά όσο ανεβαίνουν τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ΑΑΔΕ δεν διστάζει να ενεργοποιήσει και το «όπλο» των κατασχέσεων ακινήτων. Την «δουλειά» έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών.

Με «φόντο» τις σχετικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, η ΑΑΔΕ με οδηγό της διευκρινίζει πώς και πότε επιβάλλονται κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων εναντίον των οφειλετών, καθώς και πότε κλιμακώνονται μέχρι και σε δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ποια είναι τα «όπλα» της Εφορίας απέναντι στους οφειλέτες

Συγκεκριμένα, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα ακόλουθα μέτρα:

  • Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
  • Κατάσχεση ακινήτων
  • Ποινική δίωξη και λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όταν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ και δεν τακτοποιούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών.

Πότε δεν προχωρά η Εφορία σε κατασχέσεις

Παράλληλα ο Οδηγός της φορολογικής Αρχής διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής, κ.λπ.) συνολικού ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Δηλαδή στον φορολογούμενο που χρωστάει έως 500 ευρώ, δεν τους κατάσχονται τραπεζικές καταθέσεις, αλλά μπορεί να κατασχεθούν ποσά εις χείρας τρίτων, ήτοι μισθοδοσία, σύνταξη, είσπραξη ενοικίου κ.λπ. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ. Στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσόν αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός

ΕΝΙΚΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks