-
Αρχική > kastoria365 > Χρέωση με την ώρα στο ρεύμα

Χρέωση με την ώρα στο ρεύμα

Την εμφάνισή τους αναμένεται να κάνουν στην αγορά μέσα στο έτος τα «δυναμικά» πορτοκαλί χρώματος τιμολόγια που θα συμπληρώσουν τη βεντάλια των πολύχρωμων τιμολογίων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα «δυναμικά» τιμολόγια προσφέρουν δυνατότητα χρέωσης της κιλοβατώρας σε πραγματικό χρόνο, ανά 15λεπτο, και ευκαιρία μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, αφού θα μπορούν –στο μέτρο πάντα του δυνατού– να μεταφέρουν την κατανάλωσή τους σε ώρες χαμηλού κόστους, που είναι συνήθως οι μεσημεριανές, με την υπερπαραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τους παρόχους ενέργειας προετοιμάζει αυτή την περίοδο το πλαίσιο για τα δυναμικά τιμολόγια, τα οποία όμως θα αφήνουν απέξω τους οικιακούς καταναλωτές και αυτό γιατί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει καταμέτρηση και χρέωση της κιλοβατώρας σε πραγματικό χρόνο είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, που αποτελεί στρατηγικό project του ΔΕΔΔΗΕ εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία.

Η χρέωση της κιλοβατώρας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο ανά 15λεπτο.

Σε πρώτη φάση την ευελιξία των δυναμικών τιμολογίων θα αξιοποιήσουν επιχειρήσεις μέσης τάσης και χαμηλής τάσης κάτω από 25 KVA, δηλαδή επαγγελματικά εργαστήρια, κομμωτήρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., όπως επίσης και δημόσια κτίρια με μεγάλες καταναλώσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τη ΡΑΑΕΥ σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι προμηθευτές ρεύματος και ο ΔΕΔΔΗΕ, για περίπου 600.000 έξυπνους μετρητές σήμερα, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 50.000 έως το τέλος του έτους. Μέσα στο 2025, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, θα εγκατασταθούν επιπλέον 300.000 μετρητές. Κατά προτεραιότητα θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου, ώστε η κατανάλωση που θα μπορεί να ενταχθεί σε δυναμική τιμολόγηση να φθάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 55% με 60%.

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/chreosi-me-tin-ora-sto-reyma/

Top
Enable Notifications OK No thanks