-
Αρχική > πρωτοσέλιδα > Ένα ‘αναπτυξιακό’ που μας πάει κατ’ ανάθεμα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Ένα ‘αναπτυξιακό’ που μας πάει κατ’ ανάθεμα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Μερικές φορές τα κείμενα που η κυβέρνηση δημοσιεύει στη ΦΕΚ κι αφορούν αναπτυξιακά πλάνα ευρύτερων περιοχών, πλησιάζουν πάρα πολύ αυτό που ο μακαρίτης ο Οργουελ είχε περιγράψει στο βιβλίο του ‘1984’ ως ‘νεα γλώσσα’ (newspeak). Μια γλώσσα δηλαδή, οι λέξεις της οποίας μπορεί μεν να διατυπώνονται ευγενικά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν άλλο νόημα: Υποκρύπτουν ένα πολύ σκοτεινό κι απειλητικό περιεχόμενο.

Ετσι, το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση (και πρόλαβε κιόλας να το νομιμοποιήσει με κυκλοφορία στο ΦΕΚ) και κάτσε να το γράψουμε και τυπικά μη γίνει κανά λάθος, πρόκειται για το ΥΠΕΝ/ΔΧΩ ΡΣ/47965/828/30.04.24 (ΦΕΚ/Δ/395/19.06.24) που αφορά αποφάσεις του Υπουργού και Υφυπουργού Ενέργειας για την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική έγκριση αυτού» πρώτον αποφασίστηκε και διατάχθηκε ΔΙΧΩΣ να προηγηθεί -κατά τα ειωθότα- η επιβεβλημένη δημόσια διαβούλευση. Ακρως αποκαλυπτικό στοιχείο δηλαδή των καλουδιών που περιέχει και για τα οποία δεν ήθελαν να πάρουν χαμπάρι οι τοπικές κοινωνίες…

. Δεύτερον, μερικές από τις προβλέψεις αυτού του σχεδίου είναι εξώδηλα αρνητικές για τις τύχες των 4 νομών της Δυτικής Μακεδονίας Υπάρχει, για παράδειγμα, εντός του πρόβλεψη να μετατραπεί η περιφέρεια της ΔΜ σε χώρο συγκέντρωσης και καύσης των απορριμμάτων όοοολης της χώρας. Τους εξέπληξε φαίνεται η οργάνωση και η άψογη λειτουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ και στέφτηκαν να της πλέξουνε ένα συνολικό πουλόβερ

… Οι τέσσερεις πρωτεύουσες παίρνουνε κόκκινη κάρτα. Η Κοζάνη πέφτει κατηγορία και μετατρέπεται σε αστικό κέντρο τρίτου επιπέδου, η Καστοριά και η Φλώρινα τετάρτου, τα Γρεβενά και η Πτολεμαΐδα πέμπτου.

Εκδηλώνεται μια μεθοδολογία εξάπλωσης και κατακυρίευσης των πάντων από τις ΑΠΕ. Χωράφια και κορφές δηλαδή θα γεμίσουν φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες προκειμένου να ισοσκελιστεί η απώλεια της συνδρομής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Θυμάστε και εκείνα τα σχέδια που κορδωμένοι και καμαρωτοί μας ανακοίνωναν οι τοπικοί βουλευτές το 17 και το 18 περί έλευσης και διέλευση δήθεν του σιδηροδρόμου?

Εεε βγάλτε τώρα το κόκκινο στυλό σας και διαγράψτε τα. Χ! Σιδηρόδρομος δεν έρχεται. Αλλαξαν τα σχέδια. Είπαμε και ξείπαμε ρε αδελφέ…. Οπότε με τέτοια δεδομένα ήταν λογικό και αναπότρεπτο ότι θα αντιδρούσαν οι τοπικοί μας εκλεγμένοι.

Δεν γινόταν να χάψουν αμάσητη μια τέτοια αναχρονιστική τσούτσκα και να βγούνε μετά να δηλώνουνε στο πόπολο που τους ψήφισε ότι αντί να πάνε μπροστά στο μέλλον οι τοπικές κοινωνίες, θα πάνε ολοταχώς προς τα πίσω.

Ελήφθη λοιπόν ΟΜΟΦΩΝΑ –παρακαλώ- η απόφαση στην ΠΕΔ να προσβάλουν τις εν λόγω κυβερνητικές εξυπνάδες στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τελικό αίτημα ΑΚΥΡΩΣΗΣ τους, εκτός κι αν η κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, δεχθεί να αποσύρει το σχέδιο και να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου με άμεση διαβούλευση με τους τοπικούς ΟΤΑ. Ξύπνησαν δηλαδή στο και πέντε οι δικοί μας αλλά για να δούμε:

Θα το παίξουνε το ματς μέχρι τέλους ή θα ξανακάτσουνε στον πάγκο -κατά πως το συνηθίζουν μέχρι τώρα…

Top
Enable Notifications OK No thanks