-
Αρχική > Διεθνή > Μυστηριώδες φυτό που αναφέρεται στην Βίβλο «αναστήθηκε» από έναν αρχαίο σπόρο 1.000 ετών – Το όνομά του και η σημασία της αναβίωσής του

Μυστηριώδες φυτό που αναφέρεται στην Βίβλο «αναστήθηκε» από έναν αρχαίο σπόρο 1.000 ετών – Το όνομά του και η σημασία της αναβίωσής του

Διεθνής ομάδα ερευνητών, αναπαρήγαγε και ανέλυσε με επιτυχία έναν αρχαίο σπόρο, αποκαλύπτοντας μυστικά που ίσως ρίξουν φως σε είδη από φυτά που αναφέρονται σε αρχαία κείμενα όπως η Βίβλος, τα οποία έχουν πλέον εξαφανιστεί από την περιοχή του νότιου Λεβάντε, όπως συνηθίζεται να λέγεται η ευρύτερη περιοχή Ισραήλ, Παλαιστίνης, Ιορδανίας, Λιβάνου, Νότιας Συρίας και Ερήμου του Σινά.

Ανακαλύφθηκε αρχαίος πάπυρος γραμμένος στα ελληνικά και οι αρχαιολόγοι έχουν ενθουσιαστεί γιατί κρύβει κάτι μοναδικό – Τι μαρτυρούν τα «παράπονα» στον βασιλιά Πτολεμαίο

Η ανάλυση και η αναπαραγωγή του σπόρου

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Communications Biology. Περιγράφει πώς ο σπόρος βρέθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε σπήλαιο στην έρημο της Ιουδαίας. Ο σπόρος χρονολογήθηκε, με την μέθοδο του ραδιοάνθρακα, μεταξύ 993 και του 1202 μ.Χ.  Καλλιεργήθηκε και έδωσε ένα κομμιφόρο φυτό. Στην κατηγορία αυτών των φυτών εντάσσονται το λιβάνι και  το μύρο.

Το επίτευγμα σηματοδοτεί μία επιτυχία, όχι μόνο λόγω της μακροβιότητας του σπόρου αλλά επιπλέον και γιατί εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα για τη βοτανολογική και την πολιτιστική ιστορία της περιοχής.

Βρέθηκε άγαλμα σε υπόνομο αρχαίας πόλης που συνδέεται με τον βασιλιά Φίλιππο – Tι προβληματίζει τους αρχαιολόγους

Η Δρ. Sarah Sallon, επικεφαλής ερευνήτρια στον ιατρικό οργανισμό Hadassah, του ερευνητικού κέντρου εναλλακτικής ιατρικής της Ιερουσαλήμ, ηγείται της διεπιστημονικής προσπάθειας, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Η ομάδα εφάρμοσε έναν συνδυασμό προηγμένων τεχνικών, μεταξύ των οποίων, η αλληλουχία DNA, η φυτογενετική ανάλυση και οι φυτοχημικές μελέτες, έτσι ώστε να ξετυλίξει τα μυστήρια αυτού του αρχαίου σπόρου.

Ανακαλύφθηκε σαρκοφάγος 2.300 ετών ενός Ρωμαίου μονομάχου – Οι ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από 100 χρόνια με επικεφαλής Έλληνα αρχαιολόγο

Το αναπαραγμένο φυτό, το οποίο οι επιστήμονες «βάφτισαν» Sheba, είναι αποδεδειγμένα μοναδικό μεταξύ των γνωστών ειδών κομμιφόρων φυτών. Έχει ορισμένες γενετικές ομοιότητες με είδη από τη νότιο Αφρική, αλλά η ιδιαίτερη περιγραφή του, μαρτυρά ότι είναι ένα μέχρι πρότινος άγνωστο είδος, ή κάποιο εξαφανισμένο φυτό από την περιοχή.

 

ΕΝΙΚΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks