-
Αρχική > Ελλάδα > Αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων: Το άγχος της αναμονής – 5 tips για να το διαχειριστείτε

Αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων: Το άγχος της αναμονής – 5 tips για να το διαχειριστείτε

Η αναμονή των απαντήσεων μιας ιατρικής εξέτασης είναι συχνά βασανιστική – Ειδικοί από το πεδίο της ψυχικής υγείας συστήνουν τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους.

Μετά το άγχος της ιατρικής εξέτασης ακολουθεί συχνά μια νέα περίοδος συναισθηματικής φόρτισης και στρες: η αναμονή των απαντήσεων.

Από τις αιματολογικές έως τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, το διάστημα αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και, παρότι δεν είναι στο χέρι μας να έχουμε τα επιθυμητά και ευκταία αποτελέσματα, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και το άγχος.

Πρώτα απ’ όλα, καθώς επισημαίνει ο Δρ Ian Nnatu, ψυχίατρος σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το άγχος για τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι φυσιολογικό. «Ανάλογα με τη φύση των εξετάσεων και τις επιπτώσεις που θα έχει μια θετική απάντηση, τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν καθοριστικό ρόλο για τη ζωή μας» αναφέρει στο έγκριτο site ιατρικών πληροφοριών Patient.

Ειδικοί από τον τομέα της ψυχικής υγείας συστήνουν τα εξής:

1. Μην ψάχνετε απαντήσεις στο διαδίκτυο

Είναι σύνηθες για πολλούς να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα, κάτι που μπορεί να αυξήσει το άγχος. «Είναι κοινό να αναζητούμε απαντήσεις στο διαδίκτυο και σε διάφορα fora, αλλά αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ειδικά αν επισκεπτόμαστε μη αξιόπιστες πηγές» σημειώνει ο Dr Nnatu.

2. Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο

Μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την καλύτερη διαχείριση του άγχους είναι να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο. Συνεχίστε την καθημερινή σας ρουτίνα και οργανώστε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Η άσκηση, οι βόλτες με φίλους, ή ακόμα και μια ταινία στο σινεμά μπορούν να βοηθήσουν.

3. Συζητήστε με τον γιατρό και αγαπημένα πρόσωπα

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν ειδικό για τυχόν ανησυχίες πριν και μετά τις εξετάσεις. «Ζητήστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες» συμβουλεύει ο Δρ Nnatu. Μιλήστε ανοιχτά για τις ανησυχίες και προβληματισμούς με φίλους, συντρόφους και μέλη της οικογενείας σας, επιτρέποντάς τους να σας παράσχουν την αναγκαία συναισθηματική στήριξη.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας

Η αυτοφροντίδα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και η ενασχόληση με δραστηριότητες που απολαμβάνετε μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του άγχους. Όπως τονίζει η Dany Bell από το Macmillan Cancer Support, ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά φιλανθρωπικά ιδρύματα υπηρεσιών εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης, «η φροντίδα του εαυτού σας, όπως η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να μειώσουν το άγχος».

5. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Η τάση να αναπνέουμε γρηγορότερα όταν είμαστε αγχωμένοι μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ή να επιφέρει ζάλη, με συνέπεια ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Η εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης όπως οι ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ήρεμοι. Αν βρείτε ένα ήσυχο μέρος και επικεντρωθείτε στην αργή, βαθιά αναπνοή, θα δείτε άμεσα σχεδόν μια πρώτη υποχώρηση του άγχους.

Διαβάστε επίσης:

Αγχος: Σούπερ επικίνδυνο μετά τα 50 – Διπλασιάζει την απειλή μιας συχνής νευροεκφυλιστικής νόσου

Ανακαλύψτε τα σημάδια που αφήνει το στρες στο δέρμα – Η χρόνια δερματοπάθεια που απειλεί τους πιο ευάλωτους

Αυτή είναι η ώρα της ημέρας που το στρες «χτυπάει κόκκινο» – Χρήσιμα tips για να μην χάσετε το μυαλό σας

 

Ygeiamou.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks