-
Αρχική > Ελλάδα > «Είμαι καρδιολόγος και αυτό είναι το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν κινδυνεύετε από υψηλή χοληστερόλη» – Το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να πάτε στον γιατρό

«Είμαι καρδιολόγος και αυτό είναι το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν κινδυνεύετε από υψηλή χοληστερόλη» – Το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να πάτε στον γιατρό

«Είμαι καρδιολόγος και αυτό είναι το πρωινό σνακ που τρώω σχεδόν κάθε μέρα» – Είναι θρεπτικό και ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή LDL χοληστερόλη (ή “κακή” χοληστερίνη) μπορεί να προκληθεί από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ή από τον τρόπο ζωής, αλλά μπορεί επίσης να είναι κληρονομική. Εάν συμβαίνει αυτό στην περίπτωσή σας, υπάρχουν πληροφορίες που σώζουν ζωές οι καρδιολόγοι που θέλουν να γνωρίζετε, όπως ένα ενδεικτικό σημάδι που σας προειδοποιεί ότι πρέπει να είστε σε επιφυλακή.

Κατά πόσο η υψηλή χοληστερόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας;

Εάν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό με υψηλή χοληστερίνη, ο Dr. Mustali Dohadwala, MD, ιατρικός διευθυντής της Heartsafe Boston Heartsafe Boston που εστιάζει στην καρδιολογία, λέει ότι οι πιθανότητες να κληρονομήσετε υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι έως και 50%.

«Είμαι καρδιολόγος και αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για μια υγιή καρδιά» – Τι αποκαλύπτει γιατρός

Η καρδιολόγος Dr. Stephanie Saucier, MD, FAAC, προσθέτει σε αυτό, λέγοντας: «Υπάρχει μια κληρονομική γενετική διαταραχή γνωστή ως οικογενής υπερχοληστερολαιμία όπου παρατηρούνται πολύ υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης σε νεαρή ηλικία». Εξηγεί ότι τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού και συχνά πρέπει να λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης (πέρα από τη διατροφή και την άσκηση) για να μειώσουν την LDL χοληστερόλη σε ένα επιθυμητό επίπεδο.

Η Dr. Saucier εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα μας παράγεται από το συκώτι μας υπό γενετικό έλεγχο και όχι από το φαγητό που τρώμε. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος έχει κληρονομήσει υψηλή χοληστερόλη, μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε χοληστερόλη μπορεί να μην είναι αρκετή για να επιβραδύνει την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες του.

Αν και αυτό μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό, δεν σημαίνει ότι λόγω του οικογενειακού ιστορικού υψηλής χοληστερόλης είστε καταδικασμένοι να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την υγεία της καρδιάς σας. Η Dr. Saucier λέει ότι σημαίνει απλώς πως είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνετε προληπτικούς ελέγχους και να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία της καρδιάς σας. «Πολλοί θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, αλλά μπορούν να προληφθούν. Έως και το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μέσω της τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου. Είναι κρίσιμο για όλους, ειδικά εκείνους που είχαν ένα πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο ή βρίσκονται σε κίνδυνο, να θέσουν τη διαχείριση της υγείας της καρδιάς κορυφαία προτεραιότητα», λέει η ειδικός.

Πηγή φωτογραφίας: freepik

 

Top
Enable Notifications OK No thanks