-
Αρχική > Ελλάδα > Αυτό το φρούτο προστατεύει τη μνήμη αν το καταναλώνουμε συχνά

Αυτό το φρούτο προστατεύει τη μνήμη αν το καταναλώνουμε συχνά

Αλέξανδρος Κλοκώνης
Υπάρχει ένα φρούτο που σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, αν καταναλώνεται τακτικά. Ο λόγος για το μήλο, το οποίο ήταν ήδη γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Τα μήλα περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που σχετίζονται με τη διατήρηση της μνήμης, όπως τα φλαβονοειδή. Τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, εκτός από τα μήλα, περιέχονται και στη μαύρη σοκολάτα, στα μούρα, στο τσάι και στο κρασί.

Σύμφωνα με τον Δρ Vincent Candrawinata, αμερικανική μελέτη σε 2.800 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 50 έτη, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τροφές λιγότερο πλούσιες σε φλαβονοειδή είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς παθήσεις σε μια περίοδο 20 ετών.

«Τα φλαβονοειδή είναι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια και σε λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι. Μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στη σοκολάτα και στο κρασί! Οι ενώσεις αυτές, όταν απορροφώνται σωστά, είναι ευεργετικές για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη φλαβονοειδών και της υποκατηγορίας τους, των φλαβονολών, μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ» επισημαίνει.

Καταναλώνοντας περισσότερες τέτοιες φυτικές τροφές, ο οργανισμός τροφοδοτείται με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη νευροτοξικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

«Η νευροτοξικότητα εμφανίζεται όταν το νευρικό σύστημα του σώματος εκτίθεται σε φυσικές ή τεχνητές τοξικές ουσίες και μεταβάλλει τη φυσιολογική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Τελικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαταραχή ή τη θανάτωση των νευρώνων του εγκεφάλου» εξηγεί ο Δρ Candrawinata.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες: «Η νευροτοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, στην ακτινοθεραπεία, στις φαρμακευτικές θεραπείες ή ακόμη και στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, βιομηχανικούς διαλύτες και διαλύτες καθαρισμού και καλλυντικά» σημειώνει.

Ο κλινικός διατροφολόγος καταλήγει στο ότι, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ή έστω γνωστή αιτία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έχει σημασία να εστιάσουμε στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/ayto-to-froyto-prostateyei-ti-mnimi-an-to-katanalonoyme-sychna-3/
Top
Enable Notifications OK No thanks