-
Αρχική > kastoria365 > Τα 8 τοπ πράγματα για να κάνεις στην αρχοντική Καστοριά οπωσδήποτε! Home »

Τα 8 τοπ πράγματα για να κάνεις στην αρχοντική Καστοριά οπωσδήποτε! Home »

Η Καστοριά είναι εκείνη η πόλη που συνδυάζει και βουνό και λίμνη σε ένα σκηνικό αρχοντικό και κοσμοπολίτικο ταυτόχρονα. Ιδανική όχι μόνο για τους χειμερινούς μήνες αλλά και για τους φθινοπωρινούς, θα σου χαρίσει μοναδικές εμπειρίες και με το βυζαντινό της αποτύπωμα θα σου μεταδώσει την αίγλη της Βυζαντινής εποχής. Μία πόλη που μαγεύει από την πρώτη της ματιά και εδώ θα βρεις τα πράγματα που αξίζει να κάνεις εάν την επισκεφτείς.

Μόλις φτάσεις επιβάλλεται να κάνεις μία βόλτα γύρω από τη λίμνη Ορεστιάδα, μία από τις ομορφότερες λίμνες η οποία είναι και από τις προστατευόμενες λίμνες στο δικτύο Natura 2000. Προτίμησε ν’ αφήσεις το αυτοκίνητο σου και να κάνεις έναν περίπατο ανάμεσα σε πλατάνια, πανέμορφους κύκνους, πάπιες και χήνες. Εδώ θα δεις ψαράδες να ψαρεύουν, εάν τα νερά της λίμνης δεν είναι παγωμένα, τη διαδρομή μπορείς να την κάνεις και με ποδήλατο, το οποίο μπορείς να νοικιάσεις. Στη νότια πλευρά της θα βρεις το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, στη συνέχεια επισκέψου το Σπήλαιο του Δράκου, το οποίο ανακάλυψαν τυχαία ντόπιοι κάτοικοι κοντά στο 1940 και άνοιξε για πρώτη φορά το 2009. Είναι ένα σπήλαιο γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, 7 υπόγειες λίμνες, 10 αίθουσες και 5 διαδρόμους σε μια διαδρομή 300 μέτρων διάρκειας μισής ώρας. Το όνομα του οφείλεται στον μύθο, ο οποίος θεωρούσε τη σπηλιά ως χρυσωρυχείο που φύλαγε ένας δράκος. Συνέχισε στο μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας με τις ξεχωριστές τοιχογραφίες και των πλάτανο των 900 ετών.

Για τον καφέ σου θα καταλήξεις στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς, ενώ στο Αποζάρι θα δεις Μακεδονίτικα αρχοντικά, στη Βόρεια Παραλία θα κάνεις μία βόλτα από τη βόρεια στη νότια πλευρά της λίμνης με το καραβάκι Ολυμπία. Μπορείς να επισκεφτείς και το Αρχοντικό Τσιατσιαπά, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, το μεγαλύτερο σωζόμενο παραδοσιακό οίκημα, με την έκθεση ομοιωμάτων του Νικόλαου Πιστικού.

3. Κάνε μία βόλτα στο Δισπηλιό

Μπορείς να επισκεφθείς τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό με τον πρώτο οικισμό της νεολιθικής εποχής, οποίος έχει ανακαλυφθεί και υπάρχει εκεί από το 5260 π.Χ, μάλιστα θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαίνοντες και αρχαίους οικισμούς της Ευρώπη. Εδώ θα θαυμάσεις τη μοναδική αναπαράσταση ενός οικισμού, ένα ανοιχτό μουσείο από τα όσα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή με τα ξεχωριστά του ευρήματα.

 

4. Γνώρισε το Βίτσι

Στο Βίτσι θα δεις ένα ξεχωριστό τοπίο, εάν αγαπάς τα χειμερινά αθλήματα σε περιμένει το Χιονοδρομικό Κέντρο με την όμορφη θέα στη Βεγορίτιδα και τις Πρέσπες. Το φθινόπωρο μπορείς να κάνεις μία βόλτα γύρω από τις βελανιδιές και οξιές και δίπλα στα νερά τα οποία διαπερνάνε το βουνό. Με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θεωρείται ένας από τους σημαίνοντες βιότοπους όπου μένουν αρκούδες.

 

5. Επίσκεψη στα Κορέστεια και το χωριό Μελάς

Πριν επισκεφθείς τις Πρέσπες κάνε μία στάση στα Κορέστεια, με τις πλίνθινες κατασκευές από λάσπη, κοκκινόχωμα και άχυρο. Εδώ θα βρεις οικισμούς που μοιάζουν με σκηνικά ταινίας εγκαταλελειμμένους, με μία πλούσια ιστορία, αφού πριν τον  Β’ Παγκοσμίου Πόλεμο τα χωριά αριθμούσαν περίπου 10.000 κατοίκους. Κατόπιν στο χωριό Μελάς, τόπο διαμονής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά λίγο πριν σκοτωθεί στον Μακεδονικό Αγώνα. Το σπίτι στο οποίο πέθανε λειτουργεί ως μουσείο στο οποίο μπορείς να περιηγηθείς και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πλούσιας ιστορίας και αρχιτεκτονικής της περιοχής της εποχής.

6. Φαράγγι Της Κορομηλιάς

Εάν δηλώνεις λάτρης της φύσης το Φαράγγι της Κορομηλιάς σε περιμένει για μια ξεχωριστή πεζοπορία. Εδώ θα συναντήσεις το μονότοξο Γεφύριι και τον Λαδοπόταμο έναν παραπόταμο του Αλιάκμονα, η φύση σε όλο το μεγαλείο θα σε χαλαρώσει.

 

7. Αγίος Γερμανός, Άγιος Αχίλλειος, Ψαράδες Πρέσπες

Φτάνοντας στις Πρέσπες πρώτος σταθμός σου θα είναι ο Άγιος Γερμανός το πιο τουριστικό χωριό, όπου θα βρεις τον Φορέα διαχείριση Πρεσπών, στο κέντρο θα συναντήσεις τη Βυζαντινή Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γερμανό, μην παραλείψεις να επισκεφθείς τον νερόμυλο. Στη Μικρή Πρέσπα θα συναντήσεις τον Άγιο Αχίλλειο, το νησάκι στο οποίο φτάνεις από μία πλωτή πεζογέφυρα με πιο σημαντικό μνημείο τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, εδώ μπορείς να νοικιάσεις καγιάκ για να γνωρίσεις τον υγροβιότοπο της Μικρής Πρέσπας. Τέλος, οι Ψαράδες είναι το μοναδικό χωριό της Μεγάλης Πρέσπας Μέσα από τη βάρκα θα θαυμάσεις τα ασκηταριά στους βράχους των ακτών καταφύγιο των μοναχών στο Βυζάντιο, με ξεχωριστές τοιχογραφίες χαραγμένες στους βράχους. Στις Πρέσπες θα δεις και τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων.

8. Βόλτα στο Ντολτσό, την τριγωνική πλατεία και δοκιμή τοπικών γεύσεων

Τελευταία και καλύτερη  η βόλτα στο Ντολτσό, την ξεχωριστή γειτονιά στα νότια της Καστοριάς. Εδώ θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις λιθόστρωτα μονοπάτια, ανάμεσα στα αρχοντικά και τις μικρές εκκλησίες ένα τοπίο βγαλμένο από άλλη εποχή, μέσα από το οποίο θα οδηγηθείς στην τριγωνική πετρόχτιστη πλατεία των αδελφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ, Καστοριανών Εθνομαρτύρων, την παλαιότερη της πόλης. Σε κάποιο από τα μαγαζιά επιβάλλεται να δοκιμάσεις το φημισμένο γριβάδι, τη λεμονάτη πέρκα στο φούρνο με πατάτες, τα άγρια μανιτάρια, τους διάσημους γίγαντες, κασέρι, κεφαλοτύρι και την κεφαλογραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα αλλά και το τυρί μπάτζο. Θα γευτείς τοπικό κρασί και τσίπουρο, αν είσαι λάτρης των γλυκών δοκίμασε τους καστοριανούς σάλιαρους, νηστίσιμους δηλαδή κουραμπιέδες.

Η Καστοριά είναι από τις πόλεις που δεν περιγράφονται με μία μόνο λέξη, ωστόσο, οι εμπειρίες που θα σου χαρίσει είναι μοναδικές και σίγουρα εάν την επισκεφτείς μία φορά θα θέλεις να επιστρέψεις ξανά στην αρχόντισσα της Μακεδονίας.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη
Top
Enable Notifications OK No thanks