-
Αρχική > kastoria365 > Ενοίκια: Ξεφεύγει η κατάσταση – Πόσο έχουν αυξηθεί από το 2019

Ενοίκια: Ξεφεύγει η κατάσταση – Πόσο έχουν αυξηθεί από το 2019

Από Κυριάκος Μελλίδης

Όλο και πιο ζοφερή γίνεται η κατάσταση στα ενοίκια, ειδικά στην Αθήνα, με φοιτητές και εργαζόμενους της πρωτεύουσας πλέον να αγανακτούν.

Μεγάλο πρόβληµα ασφαλώς η περιορισµένη προσφορά. Υπολογίζεται ότι, µόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση στην Αττική µειώθηκαν κατά 30%, σε µόλις 16.000. Η µεγαλύτερη µείωση παρατηρείται στα πιο µικρά ακίνητα, κάτω των 120 τ.µ., που άλλωστε εµφανίζουν και τη µεγαλύτερη ζήτηση.
Συναγερμός από τον Σάκη Αρναούτογλου: Ολική ανατροπή του καιρού από την επόμενη εβδομάδα!

Κάπως έτσι, στην Αττική καταγράφεται αύξηση των ενοικίων έως 50% από το 2019 µέχρι σήµερα. Η αύξηση αυτή παρατηρείται στα ανατολικά προάστια του λεκανοπεδίου, όπου η µέση ζητούµενη τιµή ενοικίασης έχει αυξηθεί από τα 6 στα 9 ευρώ/τ.µ. Παράλληλα, θυμίζουμε πως έρχονται ριζικές αλλαγές το 2025 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις!

Έτσι, για τη µίσθωση ενός διαµερίσµατος 80 τ.µ. απαιτούνται πλέον 720 ευρώ, από 480 ευρώ πριν από πέντε χρόνια. Αντίστοιχα, πολύ υψηλές αυξήσεις κατά 44% καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που µέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν προσιτές. Στα δυτικά προάστια, το µέσο ενοίκιο διαµορφώνεται σήµερα σε 8,33 ευρώ/τ.µ., από 5,77 ευρώ/τ.µ. το 2019.

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και στα βόρεια προάστια, µε 39,5%. Οι περιοχές αυτές συγκεντρώνουν µεγάλη ζήτηση, κυρίως από νοικοκυριά µεσαίων και ανώτερων εισοδηµάτων, αλλά πλέον η µέση ζητούµενη τιµή έχει φτάσει τα 11,3 ευρώ/τ.µ., κάτι που σηµαίνει ότι διαµερίσµατα κατάλληλα για οικογένειες µε δύο παιδιά, δηλαδή από 100 τ.µ. και πάνω, απαιτούν πλέον πάνω από 1.100 ευρώ/µήνα, όταν το 2019 το σχετικό τίµηµα διαµορφωνόταν πέριξ των 800 ευρώ.

Και δεν σταματάει η ιστορία εδώ. Οι αυξήσεις σε πολλές περιπτώσεις με βάση το 2019 ξεπερνούν το 70% η και το 80% και μιλάμε για ακίνητα στα δημοφιλή και ακριβά προάστια όπου εκεί δεν δηλώνονται τα ακριβή ποσά αλλά μόνο ότι γράφει στο συμβόλαιο και τα υπόλοιπα είναι μαύρα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks