Η ιδανική φθινοπωρινή απόδραση στη Δυτική Μακεδονία.
Καστοριά/Photo: Ηλίας Κοσίντας
Μπορεί το φθινόπωρο να είναι ακόμα στις αρχές του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η φύση δεν έχει ήδη αρχίσει να ντύνεται με τα φθινοπωρινά της δημιουργώντας σε ορισμένες μακρινές γωνιές της Ελλάδας εικόνες μαγευτικές βγαλμένες από πίνακα ζωγραφικής. Και φυσικά, ποιο καλύτερο μέρος, για να ζήσει κανείς στο μέγιστο την πολύχρωμη φθινοπωρινή και μαγευτική παλέτα από την Καστοριά;
Πριν ακόμα καλά καλά πιάσουν τα κρύα, η «νύφη» της Δυτικής Μακεδονίας συμπυκνώνει μια πλήρη φθινοπωρινή εμπειρία συνδυάζοντας φυσική ομορφιά, ιστορία και ρομαντισμό σε ένα μόνο ταξίδι. Γραφική και ιστορική στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας στα ορεινά υψίπεδα της Δυτικής Μακεδονίας, η χτισμένη στα ερείπια του αρχαίου Κελέτρου, η Καστοριά ανάγει την ίδρυσή της στα χρόνια του Ιουστινιανού και, παρά τις συνεχείς αλλαγές και ανακατατάξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, κατάφερε να αντέξει και να γίνει σήμερα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ελλάδας.
Πέρα από την ιστορία, αυτό που κόβει την ανάσα σε αυτή την μικρή πόλη είναι η ίδια η αμφιθεατρική της θέση πάνω σε μια αλλόκοτη λιμναία χερσόνησο που μαζί με τα ήρεμα νερά της αρχαίας λίμνης δημιουργεί μια ρομαντική, αλλά μελαγχολική, εικόνα. Εικόνα που αποτυπώνεται άψογα σε κάθε φωτογραφικό καρέ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μπορεί να μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη κάθε επισκέπτη που αποφασίζει να επισκεφθεί την πόλη και να περπατήσει στον μικρό παραλίμνιο πεζόδρομό της.
Η λίμνη Ορεστιάδα, με έκταση κοντά στα 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί το φυσικό κόσμημα της Καστοριάς, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000 και στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, σταχτόχηνες, λαγγόνες, κύκνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η λίμνη θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη σε αλιεύματα γλυκού νερού στην Ελλάδα. Μία φθινοπωρινή εξόρμηση δεν μπορεί παρά να μην περιλαμβάνει βόλτες γύρω από τη λίμνη, ενώ καιρού επιτρέποντος, μια βαρκάδα στα ήρεμα νερά χαλαρώνει και τον πιο ανήσυχο επισκέπτη. Ιδανικές εξορμήσεις είναι το κοντινό Σπήλαιο του Δράκου, ο θρυλικός Νεολιθικός Λιμναίος Οικισμός στο Δισπηλιό, αλλά και το Ενυδρείο για τους λάτρεις της υδρόβιας ζωής.
Εννοείται πως μία φθινοπωρινή βόλτα στην Καστοριά δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς βόλτα στο Ντολτσό. Η γραφική συνοικία που δεσπόζει στη νότια πλευρά της πόλης με τα μακεδονίτικα αρχοντικά ξεχωρίζει για την γραφική αρχιτεκτονική και τις παλιές εκκλησίες, ενώ η πετρόκτιστη πλατεία των Αφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ θεωρείται η παλαιότερη της Καστοριάς έχοντας αποτελέσει κάποτε σημαντικό εμπορικό κέντρο της πόλης που σήμερα φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως τα Ραγκουτσάρια στις αρχές του νέου έτους. Ακολουθώντας τις οδούς Πηχεών και Καπετάν Λάζου, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν μέσα από λιθόστρωτα σοκάκια τα εντυπωσιακά αναπαλαιωμένα μακεδονικά αρχοντικά, ενώ εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα και το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς στεγασμένα στα αρχοντικά Νεράντζη Αϊβάζη και Πηχεών αντίστοιχα. Ειδικά, στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθεται ολοκληρωμένα ένα παραδοσιακό Καστοριανό σπίτι του 19ου αιώνα, ακριβώς όπως ήταν τότε.
Από την άλλη πλευρά, η παλιά αριστοκρατική γειτονιά της Καστοριάς, το Απόζαρι, στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου γεμάτο εμβληματικά αρχοντικά, καλντερίμια και βυζαντινές εκκλησίες κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, ενώ μέσα από τα αρχοντικά εποχής αποκαλύπτεται η νεότερη ιστορία της Καστοριάς, αλλά και ο εμπορικός πλούτος που συσσώρευσε η πόλη κατά τον 19ο αιώνα. Λίγα μέτρα από την πλατεία Απόζαρι, υπάρχουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς ναούς της πόλης. Ο ναός των Αγίων Αναργύρων, μία τρίκλιτη βασιλική του 10ου αιώνα, διασώζει γλυπτά διακοσμητικά στοιχεία εποχής, ενώ ο ναός του Αγίου Στεφάνου είναι τρανή απόδειξη για την πυκνή κατοίκηση της βορινής συνοικίας της πόλης στα βυζαντινά χρόνια.
Απομεινάρια της Οθωμανικής περιόδου στην Καστοριά είναι το Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό σωζόμενο τζαμί από τα επτά που διέθετε η πόλη, αλλά και ο μεντρεσές της πόλης, το οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο με 14 δωμάτια, βιβλιοθήκη, αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσες προσευχής, κελιά για τους σπουδαστές και λουτρό.
Διαβάστε ακόμα:
Αποστολή στην Καστοριά: Μέσα σε ένα αρχοντικό που αντανακλά την ιστορία της πόλης
Αποστολή στην Καστοριά: Πλούσια ιστορία, εμβληματικά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες