-
Αρχική > kastoria365 > Ο «χάρτης» με τις τιμές ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές υποχώρησαν- Δείτε Καστοριά

Ο «χάρτης» με τις τιμές ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές υποχώρησαν- Δείτε Καστοριά

Συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων στην πλειοψηφία των περιοχών της χώρας και στο τρίτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο σε ορισμένες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας παρατηρείται υποχώρηση του κόστους ενοικίασης και πώλησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως προκύπτει από το Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων βασισμένο σε εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2024, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατά 7,6%. Στην ανοδική πορεία των τιμών έπαιξε ρόλο, σύμφωνα με τις εξηγήσεις του Spitogatos, η υψηλή ζήτηση για φοιτητικά σπίτια σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία ενισχύει παραδοσιακά την αναζήτηση κατοικιών. 

Σημαντική υποχώρηση στο κόστος των ενοικίων είχε και η Πέλλα όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 4,37 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 4,76 ευρώ/τ.μ. το 2023, πτώση δηλαδή κατά -8,20%. Στα 5,11 ευρώ/τ.μ. έφτασαν τα ενοίκια στη Φλώρινα, μείωση -7,10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos Insights, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν χαμηλότερη στην Καστοριά με 588 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Μειώσεις παράλληλα στην αγορά κατοικίας σημειώθηκαν στη Δράμα με -6,60% και τις τιμές να ανέρχονται στα 685 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 733 ευρώ/τ.μ. του 2023, στην Πιερία με μικρή πτώση κατά -1,40% και τις τιμές να διαμορφώνονται στα 1.065 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν το ίδιο διάστημα του 2023 ήταν στα 1.080 ευρώ/τ.μ. Και στη Φλώρινα το κόστος των κατοικιών προς πώληση μειώθηκε (-1,20%), με τις τιμές να φτάνουν τα 635 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 643 ευρώ/τ.μ. πέρσι.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, τα ενοίκια και η πώληση κατοικιών παρέμειναν ανοδικά, με τις πιο τσιμπημένες τιμές να εντοπίζονται στις κεντρικές περιοχές, ενώ οι περιοχές στο Υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης κατατάσσονται στην κορυφή των περιοχών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας σε όλη τη χώρα με ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 20%.

Συμπερασματικά, οι πιο προσιτές περιοχές για αγορά κατοικίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι η Καστοριά, η Φλώρινα, η Καρδίτσα, η Κοζάνη και η Δράμα ενώ όσον αφορά στην ενοικίαση, οι  οικονομικότερες περιοχές είναι το Κιλκίς, η Πέλλα, το υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης, και η Ημαθία.

Ακολούθηστε το Thesstoday σε Google NewsFacebookInstagramTwitter για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks