Άλλωστε, θεωρείται υπερτροφή, ένας τίτλος που συνήθως προορίζεται για φυσικά τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ γενικά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Με άλλα λόγια, είναι μια τροφή πολύ καλή για την υγεία, παρόλο που συνήθως βρίσκεται σε λιχουδιές και επιδόρπια με ζάχαρη.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολύ γλυκιά από μόνη της, γεγονός που την καθιστά ένα τέλειο αλμυρό συστατικό. Διαβάστε, λοιπόν, τα οφέλη αυτής της πορτοκαλί υπερτροφής του φθινοπώρου για την υγεία και πώς να την ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια των Cucurbitaceae. Είναι εγγενής στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και έχει λείο, ελαφρώς ραβδωτό δέρμα και βαθύ κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα. Οι κολοκύθες είναι γνωστές για τις ευελιξία στη χρήση τους, αφού μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορες συνταγές, από σούπες και σαλάτες μέχρι κονσέρβες και πίτες, και είναι γεμάτες με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τις μια θρεπτική προσθήκη σε κάθε διατροφή.
Τα 6 οφέλη της κολοκύθας για την υγεία
Ενισχύει την υγεία του εντέρου
Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων
Υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού
Συμβάλλει στη διαχείριση βάρους
Ωφελεί την υγεία των ματιών
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
1. Ενισχύει την υγεία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου ρυθμίζοντας τη μικροχλωρίδα του και συμβάλλοντας στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου. Ένα φλιτζάνι πουρές κολοκύθας έχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι κοντά στο 30% της ημερήσιας αξίας.
Αυτό το λαχανικό εποχής βοηθά στην απώλεια βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό
2. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων
Δεδομένου ότι η ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου συνδέεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Η κολοκύθα έχει ερευνηθεί για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, εν μέρει, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά. Έχει αναφερθεί ότι ο κίνδυνος αρκετών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του ορθού και του πνεύμονα, είναι χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερους σπόρους κολοκύθας.
Και άλλα δεδομένα έχουν δείξει ότι η κολοκύθα μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, αν και απαιτούνται περισσότερες ποιοτικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση.
Η κολοκύθα είναι μια φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Και δεδομένου ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του ανοσοποιητικού, το γεγονός ότι η κολοκύθα αποτελείται περίπου κατά 90% από νερό είναι ένας ακόμη λόγος που η τροφή αυτή μπορεί να είναι σημαντικό μέρος μιας δίαιτας που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού.
Τέλος, δεδομένου ότι το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο, η υποστήριξη της υγείας του εντέρου με την κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες, όπως η κολοκύθα, μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του ανοσοποιητικού μας.
4. Συμβάλλει στη διαχείριση βάρους
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και μη αμυλούχων λαχανικών συνδέεται με την απώλεια βάρους. Η ενσωμάτωση της κολοκύθας στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να συμπεριλάβετε περισσότερα τέτοια τρόφιμα στη διατροφή σας.
Ένα φλιτζάνι ωμή κολοκύθα σε κύβους περιέχει πολύ λίγες θερμίδες—περίπου 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στην κολοκύθα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, καθώς αυτή η θρεπτική ουσία έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τον κορεσμό.
5. Ωφελεί την υγεία των ματιών
6. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Η κολοκύθα είναι μια φυσική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του ασβεστίου και του μαγνησίου. Σε αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά δίνει έμφαση και η Διατροφική Προσέγγιση για τη Διακοπή της Υπέρτασης (Δίαιτα DASH), μια δίαιτα που βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν την υπέρταση μέσω των διατροφικών τους επιλογών.
Ογκολόγος αποκαλύπτει την καθημερινή του διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο ακόμη και αν υπάρχει κληρονομικότητα
Η κολοκύθα είναι επίσης μια γευστική τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μια άλλη πτυχή αυτής της τροφής που μπορεί να ωφελήσει την αρτηριακή πίεση.
Πηγή: oloygeia.gr