-
Αρχική > Πολιτισμός > Ομαδική εικαστική έκθεση στη Μητροπόλεως

Ομαδική εικαστική έκθεση στη Μητροπόλεως

Από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 24 Μαΐου η εθελοντική πρωτοβουλία «Μητροπόλεως» παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση “Windowscapes” που θα πραγματοποιηθεί στις βιτρίνες της οδού Μητροπόλεως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας δρ. Εύας Κέκου.

Η παρουσίαση με το τίτλο Windowscapes -Αντικατοπτρισμοί αστικών τοπίων- στις βιτρίνες της οδού Μητροπόλεως στοχεύει στην αναβίωση των κλειστών χώρων. Η κάθε μία από τις βιτρίνες νοείται ως ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο τοπίο. Στο πλαίσιο της βιτρίνας δημιουργείται μια “νέα ιστορία” που αναγεννιέται μέσα από τον ιστό που υφαίνει το αποτύπωμα της μνήμης στο χώρο.

Οι βιτρίνες μέσα στην αυτονομία τους λειτουργούν στη συνολική αισθητική τους παρουσία ως αντικατοπτρισμός του αστικού τοπίου. Πρόκειται δηλαδή για έναν χώρο που εμπερικλείει όλες τις προυπάρχουσες συνθήκες που τη διέπουν, καθώς και τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους που τη συνδημιουργούν.

Ο κάθε καλλιτέχνης από τους πέντε συμμετέχοντες, χρησιμοποιεί στο έργο του ως “πρώτη ύλη” και έμπνευση την ατμόσφαιρα και τις μνήμες που ενυπάρχουν στα καταστήματα της οδού Μητροπόλεως.

Οι βιτρίνες στις οποίες παρουσιάζονται τα έργα δημιουργούν ένα “φίλτρο” -με την εικαστική διάσταση εδώ- μέσω του οποίου το εξωτερικό τοπίο αντανακλά το εσωτερικό, με όλον τον φιλοσοφικό προβληματισμό που αυτό μπορεί να εμπεριέχει.

Ταυτόχρονα, οι βιτρίνες υπαινίσσονται τις πολλαπλές, αόρατες αλλά και δυσδιάκριτες διαχωριστικές γραμμές, όπως και τις επιμέρους ταξινομήσεις που υπάρχουν. Η έκθεση φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ετεροτοπία εντός της οποίας αντιπαραβάλλονται διάφοροι χρόνοι αλλά και νεοδιαμεσολαβούμενοι χώροι.

Δρ. Εύα Κέκου

Στην έκθεση συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως οι Ε. Αγκοπιάν, Μ. Κάσση, Π. Κλιάφα, Ε. Μουράντ, Τ. Τατόλας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 17:00

Οδός Μητροπόλεως 73, Καστοριά

Διάρκεια έκθεσης: 20/10/2024-24/05/2024

Top
Enable Notifications OK No thanks