-
Αρχική > Ελλάδα > Η διατροφική συνήθεια που θεωρείται υγιεινή αλλά επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με ειδικούς

Η διατροφική συνήθεια που θεωρείται υγιεινή αλλά επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με ειδικούς

Ενώ πολλές δημοφιλείς δίαιτες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, η ζωικής προέλευσης μορφή της εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία «κλέβοντας» χρόνια από τη ζωή σας.

Μακροζωία: Αυτές είναι οι 4 κοινές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικούς

Η διατροφική συνήθεια που δεν είναι τόσο υγιεινή όσο νομίζουν οι περισσότεροι

Μια δημοφιλής διατροφική συνήθεια πολλών ανθρώπων θα μπορούσε στην πραγματικότητα να «κλέψει» χρόνια από τη ζωή σας αντί να προσθέσει. Πρόκειται για την υπερβολική κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη έχουν αναγνωριστεί ως λύση στην απώλεια βάρους, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται.

Ωστόσο, η θρεπτική ουσία εξακολουθεί να είναι απίστευτα σημαντική για μια υγιή ζωή και γίνεται ακόμη πιο σημαντική καθώς μεγαλώνουμε. Η Dr Suzanne J Ferree, η οποία εξειδικεύεται στην οικογενειακή, αντιγηραντική και αναγεννητική ιατρική, δήλωσε:

«Είμαι ειδικός στη μακροζωία και αυτή είναι η Νο1 βιταμίνη που παρακαλώ να λαμβάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών» – Είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία

«Η κοινή θεωρία είναι ότι πρέπει να περιορίζουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες καθώς μεγαλώνουμε, αλλά η έρευνα στην πραγματικότητα το υποστηρίζει μόνο σε νεότερους ανθρώπους, όχι σε άνω των 50».

Οι ισχυρισμοί της Suzanne υποστηρίζονται από επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους νεότερους. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα σώματά μας χάνουν μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουμε. Στο παρόν στάδιο, οι ειδικοί συνιστούν 50 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα όταν συνδυάζονται με μια υγιεινή διατροφή 2.000 θερμίδων.

Γιατί οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη μπορούν να “κλέψουν” χρόνια από τη ζωή σας

Το πρόβλημα δεν είναι η πρωτεΐνη, αλλά ο τύπος της πρωτεΐνης που επιλέγουν οι άνθρωποι, με τους περισσότερους να προτιμούν την ανθυγιεινή της μορφή – τις ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τις φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες.

«Ένα κοινό λάθος είναι η υπερβολική έμφαση στην κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικά μιας πλούσιας σε ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες, με την πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη για τη μακροζωία και τη διατήρηση των μυών. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνουν, τόσο πιο υγιείς θα είναι, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά», δήλωσε η Dr Monisha Bhanote, μια άλλη ειδικός στη μακροζωία.

«Η υπερβολική κατανάλωση ζωικής προέλευσης πρωτεΐνης μπορεί στην πραγματικότητα να επιταχύνει τη γήρανση και να υπονομεύσει την κυτταρική υγεία, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση», πρόσθεσε η ειδικός. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι δύο επιβλαβείς ενώσεις:

  • τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) και
  • το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO).

«Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη συνδυάζονται με το σάκχαρο στο αίμα», δήλωσε η Bhanote. Τα ζωικής προέλευσης προϊόντα που είναι ψημένα ή τηγανισμένα είναι πλούσια σε αυτές τις ενώσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονή – τις κύριες αιτίες της γήρανσης των κυττάρων.

Ένας από τους κύριους ένοχους για την υπερβολική έμφαση στην πρωτεΐνη είναι η κετογονική δίαιτα. Αυτή η δημοφιλής δίαιτα δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση λίπους και πρωτεΐνης και ουσιαστικά κόβει τους υδατάνθρακες. Για πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν τη ρουτίνα, τρόφιμα όπως το κρέας και τα αυγά καταναλώνονται σε αφθονία.

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks