-
Αρχική > Ελλάδα > Χανιά: Έκλεισε δημοτικό σχολείο έπειτα από κρούσμα ψώρας – Προληπτική αγωγή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Χανιά: Έκλεισε δημοτικό σχολείο έπειτα από κρούσμα ψώρας – Προληπτική αγωγή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Καθώς, όπως μεταδίδει το zarpanews, πρόκειται για μία μεταδοτική νόσο, άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, καθ’ υπόδειξη της διεύθυνσης υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Το σχολείο έκλεισε και «άμεσα έγινε σχολαστική καθαριότητα από τις καθαρίστριες του δήμου Χανίων ενώ στη συνέχεια έγινε απολύμανση από συνεργείο» σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρδάκης στο zarpanews.gr, ο Δήμος είναι σε αναμονή σχετικής οδηγίας από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές σχετικά με το εάν πρέπει να παραμείνει κλειστό το σχολείο από Δευτέρα, για πόσο διάστημα και για ποιον λόγο.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε για δεύτερο άτομο που να έχει αναφέρει συμπτώματα.

Προληπτική αγωγή

Σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου, συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη, μέσα από ένα φαρμακευτικό σκεύασμα (χάπι) το οποίο πρέπει να λάβουν είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, προκειμένου να μην εγκατασταθεί το συγκεκριμένο παράσιτο στο δέρμα τους.

Την ίδια ώρα, το κρούσμα αντιμετωπίζεται με συστηματική αγωγή και ιατρική περίθαλψη και θα παραμείνει εκτός σχολείου μέχρι την πλήρη ίαση.

Ακόμα, λόγω του ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν και σε άλλα σχολεία, δόθηκε σύσταση για προληπτική αγωγή με λοσιόν και στο προσωπικό άλλων ειδικών σχολείων.

«Νορβηγική ψώρα»

Η ψώρα δεν αποτελεί μια εξαφανισμένη νόσο ωστόσο, επειδή η μετάδοσή της γίνεται με παρατεταμένη επαφή, συνήθως εντοπίζεται σε κλειστές δομές (προσφυγικές, ψυχιατρικές) ή ακόμα και σε κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, μοναστήρια, σε μέρη δηλαδή όπου οι άνθρωποι είτε είναι σε στενή δερματική επαφή είτε μοιράζονται κοινά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, καναπέδες, στρώματα κλπ.

Η «νορβηγική» ψώρα θεωρείται βαρύτερη και πιο μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή άτομα με αναπηρία, με εκτεταμένη παρουσία δερματικών βλαβών (εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων-υπερκερατωσικών πλακών, πεπαχυσμένων «κρουστών», λεπιών), που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα).

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ψώρας είναι ο επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες (συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες, σαν «σπιθουράκια»), που μπορεί να αφορούν σε μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή, οσφυική περιοχή (μέση), ανάμεσα στις ωμοπλάτες, κοιλιακή χώρα-περιοχή «ζώνης», γλουτούς, γόνατα.

Φωτογραφία αρχείου

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks