-
Αρχική > Ελλάδα > «Καμπανάκι κινδύνου» από τη λειψυδρία: Δραματική μείωση της στάθμης των ποταμών ανά τον πλανήτη

«Καμπανάκι κινδύνου» από τη λειψυδρία: Δραματική μείωση της στάθμης των ποταμών ανά τον πλανήτη

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι ορατός και «καμπανάκι κινδύνου κρούουν» τα στοιχεία του 2023, που δείχνουν ότι ήταν η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών. Η στάθμη των ποταμών και των λιμνών έχει μειωθεί δραματικά λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Εκεί που κάποτε έπλεαν ποταμόπλοια, στον Αμαζόνιο, τώρα, λόγω ξηρασίας οι βάρκες είναι καθηλωμένες στη λάσπη. Σε τμήματα του Δούναβη η στάθμη του νερού έπεσε κάτω από το 1,5 μέτρο, παραλύοντας τις ποτάμιες μεταφορές. Ο ποταμός Βόσνα στη Βοσνία εξατμίστηκε. Στην Κορώνεια η στάθμη μειώνεται συστηματικά. Το ίδιο και οι αποθήκες νερού της Αττικής σε Μόρνο και Κρεμαστά.

Εξατμίστηκαν τα ποτάμια

Κατά το 2023, τη θερμότερη χρονιά όλων των εποχών, τα περισσότερα ποτάμια και στις 5 ηπείρους έχασαν το νερό τους.

Το 50% των ποταμών παγκοσμίως εμφανίζει τεράστιες απώλειες νερού και η τάση αυτή θα επιδεινώνεται τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματική αλλαγής.

«Το 2023 ήταν η ξηρότερη χρονιά για τα ποτάμια του πλανήτη, τα τελευταία 33 χρόνια» είπε η Γενική Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Σελέστ Σάουλο και τόνισε: «Το νερό αναδεικνύεται ως η πιο εμφατική ένδειξη της κλιματικής κρίσης».

Νερό από τη θάλασσα

Στην Ελλάδα, η θάλασσα μπορεί να συμπληρώσει τα ελλείμματα του νερού μέσω της αφαλάτωσης, συνυπολογίζοντας και το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, ενδεχόμενη είναι και η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων για άρδευση και βιομηχανική χρήση μετά από καθαρισμό. Ωστόσο, στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες.

Υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Έχεις δύο αβεβαιότητες. αν θα έχεις νερό και πού. Το δεύτερο είναι να βάλεις το ενεργειακό κόστος για το οποίο οι αβεβαιότητες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η δική μου άποψη είναι ότι στα επόμενα χρόνια θα έχουμε δραματική μείωση του ενεργειακού κόστους. Στο τέλος της ημέρας θα τα βάλουμε όλα κάτω και θα καταλήξουμε στο τελικό καλάθι λύσεων».

Καθώς απαιτούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης για τη διαχείριση νερού, μέχρι το τέλος του χρόνου νομοθετική ρύθμιση θα διευθετήσει ζητήματα που αφορούν τόσο τα χρέη των επιχειρήσεων όσο και την δομή τους προκειμένου να μπορούν προχωρήσουν σε δανεισμό για εκτέλεση των έργων.

Έλλειψη στοιχείων

Στην Ελλάδα τα περισσότερα στοιχεία είναι εμπειρικά και αποσπασματικά για τις παροχές νερού στα ποτάμια προκειμένου να γίνει ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η υδρολόγος και Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου σημείωσε: «Είμαστε η μόνη χώρα που έχει έλλειψη μετρήσεων παροχών στα μεγάλα ποτάμια. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα τέτοιων σταθμών. Πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό δίκτυο το οποίο θα το διαχειρίζεται ένα κεντρικός φορέας».

Η ξηρασία επιμένει σε μεγάλα τμήματα της γης και το 2024, ενω οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν πως η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων θα εξακολουθήσει, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την παγκόσμια αγροτική παραγωγή.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks