Οι καθημερινές δαπάνες είναι αυτό που βαραίνει περισσότερο την πλειονότητα των ερωτηθέντων. Ειδικότερα, το 57% δηλώνει ότι τους προβληματίζουν περισσότερο οι καθημερινές δαπάνες, ενώ για το 40% μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι οι μηνιαίοι λογαριασμοί.
Όσο για το ποιες δαπάνες δυσκολεύουν περισσότερο τους πολίτες, το σούπερ μάρκετ συγκεντρώνει 58%, οι μετακινήσεις (βενζίνη, διόδια, εισιτήρια) ακολουθούν με 48%, ενώ 42% συγκεντρώνει η απάντηση «ιατρικά έξοδα».
Μέσα σε αυτή την κατάσταση λόγω της ακρίβειας, το 40% δηλώνει ότι μένει χωρίς χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας, ενώ το 44% τα φέρνει βόλτα ίσα- ίσα.
Ζητούν πιο ουσιαστική παρέμβαση από την κυβέρνηση
Το 62% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι πιο ουσιαστικό για τη μείωση του πληθωρισμού.
Το 43% εκφράζει την ίδια άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 33% εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πιο ουσιαστικό.
Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα (82%) θεωρεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην αγορά προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των αγαθών.
Ποιες δαπάνες σκοπεύουν να περιορίσουν οι πολίτες
Στα ευρήματα είναι κυρίαρχη η απαισιοδοξία. Οι 3 στους 4 (75%) εκτιμούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Επιπλέον, 2 στους 3 (67%) δηλώνουν πως αυτή την περίοδο έχουν χειροτερέψει οι καταναλωτικές δυνατότητές τους, ενώ το 25% λένε ότι παραμένουν στάσιμες.
Εξάλλου, το 63% πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο στο άμεσο μέλλον.
Στην ερώτηση ποιες δαπάνες έχουν σκοπό να περιορίσουν, οι απαντήσεις που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό είναι: ένδυση/ υπόδηση 57%, σούπερ μάρκετ 54%, κόστος θέρμανσης/ ψύξης 53% και διασκέδαση/ ψυχαγωγία 50%.
Φωτογραφία: EUROKINISSI