Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από την Καθηγήτρια Ακίκο Κοτζίμα-Γιουάσα του Πανεπιστημίου της Οσάκα φέρνει στο προσκήνιο μία νέα ελπίδα. Η μελέτη της επικεντρώνεται στο Ecklonia cava, ένα βρώσιμο θαλάσσιο καφέ φύκι των ωκεανών –βρίσκεται στον ωκεανό ανοιχτά της Ιαπωνίας και της Κορέας – που περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά του Ecklonia cava ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν τη νόσο Πάρκινσον, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την πρόληψη της ασθένειας.
Πώς συνδέεται το Ecklonia cava με την πρόληψη της νόσου Πάρκινσον
Η μελέτη χρησιμοποίησε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί ώστε να νοσούν με Νόσο Πάρκινσον. Αυτά τα ποντίκια έλαβαν καθημερινά αντιοξειδωτικά από το Ecklonia cava για μια εβδομάδα και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε μια χημική ουσία που προκαλεί παρόμοια προβλήματα με τη νευροεκφυλιστική νόσο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η κινητική λειτουργία των ποντικιών, η οποία είχε μειωθεί λόγω της χημικής ουσίας, βελτιώθηκε σημαντικά. Επίσης, παρατηρήθηκε βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου αλλά και την κατάσταση του βλεννογόνου, του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό του παχέος εντέρου.
Ελπίδες για το μέλλον
Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει νέες ελπίδες για την ανάπτυξη προληπτικών μεθόδων για τη νόσο Πάρκινσον. Αν επιβεβαιωθούν και επαληθευτούν περαιτέρω οι ευεργετικές επιδράσεις του Ecklonia cava σε ανθρώπους, τα αντιοξειδωτικά από το συγκεκριμένο φύκι θα μπορούσαν να γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη της νόσου.
https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/nosos-parkinson-nea-elpidofora-therapeia-apo-ton-vytho-tis-thalassas/