-
Αρχική > Ελλάδα > Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ξεκίνησε η διαδικασία για την προσάρτηση των επιπλέον ενσήμων στη σύνταξή τους

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ξεκίνησε η διαδικασία για την προσάρτηση των επιπλέον ενσήμων στη σύνταξή τους

Μαίρη Λαμπαδίτη

Μαίρη Λαμπαδίτη

Aνοιξε μετά από 8 χρόνια αναμονής η διαδικασία προσμέτρησης των επιπλέον ενσήμων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προκειμένου αυτά να συνυπολογιστούν για την αύξηση της σύνταξής τους.

Όπως διευκρίνισε o διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, μετά την ενεργοποίηση του λογισμικού για τον  υπολογισμό των επιπλέον ημερών εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που ανήκουν και να ζητήσουν να προσμετρηθούν τα ένσημά τους.

Η πρώτη φάση

Η εκκρεμότητα, ίσως η τελευταία που δεν έχει διευθετηθεί με βάση την υλοποίηση των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση οφειλόταν στην έλλειψη λογισμικού για τον υπολογισμό των επιπλέον ημερών εργασίας.

Σε πρώτη φάση αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι έχουν καταστεί συνταξιούχοι μετά από το 2016 και ξεκίνησαν να εργάζονται. Οι παλαιότεροι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να ενεργοποιηθεί και για εκείνους το σχετικό λογισμικό.

«Υπήρχαν αρκετά παράπονα για την προσμέτρηση των ενσήμων των εργαζομένων Συνταξιούχων. Είναι συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν πάρει τη συνταξιοδοτική τους απόφαση και ξεκίνησαν την εργασία τους ξανά. Έρχονται λοιπόν  κάποια στιγμή και λένε ότι εγώ θέλω να γίνει προσμέτρηση των ενσήμων κατά την διάρκεια της εργασίας μου ως συνταξιούχος» είπε ο κ. Βαρβέρης , αναφέροντας   ενδεικτικά πως αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιον συνταξιούχο που εργάστηκε  2 χρόνια μετά την συνταξιοδότηση του.

Πηγή: Pixabay

Η αιτιολογία και η αύξηση στις συντάξεις

Συνεχίζοντας ο διοικητής του ΕΦΚΑ ανέφερε ότι « ο φορέας δεν είχε στη διάθεσή του το κατάλληλο λογισμικό, δεν είχαμε ασχοληθεί κιόλας με αυτό και ο λόγος ήταν ότι υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση στις κύριες συντάξεις να εκδοθούν γιατί ο κόσμος δεν μπορούσε να πάρει τη σύνταξή του. Το να προσμετρήσουμε τα ένσημα κάποιου ο οποίος παίρνει ήδη σύνταξη ήταν μια πολυτέλεια. Όμως έχουμε ολοκληρώσει τα λογισμικά, και ήδη έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό. Όποιος θέλει, θα πρέπει να κάνει μια αίτηση στον ΕΦΚΑ, στην τοπική διεύθυνση, στην περιοχή του και να ζητήσει να προσμετρηθούν τα ένσημά του » είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: Τσακλόγλου: Με το δείκτη μισθών η αύξηση των συντάξεων από το 2025

Ωστόσο  σύμφωνα με τους ειδικούς οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν πρέπει να προσδοκούν σημαντική αύξηση της σύνταξής τους με την προσμέτρηση των επιπλέον ενσήμων καθώς η εργασία δύο ετών μπορεί να αυξήσει τη μηνιαία σύνταξή τους κατά 20 ευρώ.

Επoμένως για να λάβουν αξιοπρεπή σύνταξη Ι οι μισθωτοί) θα πρέπει να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης, ακόμα και εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια , προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρον το χρόνο ασφάλισης αλλά και να κερδίσουν  κάτι περισσότερο από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ιδίως από τα 36 έως τα 40 έτη ασφάλισης.

https://www.imerisia.gr/syntaxeis/100414_ergazomenoi-syntaxioyhoi-xekinise-i-diadikasia-gia-tin-prosartisi-ton-epipleon?utm_source=imerisia&utm_medium=sidebar

Top
Enable Notifications OK No thanks