-
Αρχική > Τοπικά νέα > Στη Βουλή το θέμα του ΕΣΑτζή στην Καστοριά

Στη Βουλή το θέμα του ΕΣΑτζή στην Καστοριά

ΘΕΜΑ: Νοσταλγοί της Χούντας σε εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα, και η σιωπή του ΓΕΣ και του Υπουργείου. Βαθιά ανησυχία προκαλεί η επανεμφάνιση συμβόλων και πρακτικών που παραπέμπουν ευθέως στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ΕφΣυν της Ιωάννας Ηλιάδη, (https://www.efsyn.gr/politiki/449784_skies-tis-hoyntas-stisenoples-dynameis) περιστατικό που σημειώθηκε στην Καστοριά, κατά τον επίσημο εορτασμό της μνήμης του Παύλου Μελά, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ανησυχητικών φαινομένων που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την αφοσίωση ορισμένων κύκλων στις δημοκρατικές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, μέλος του σωματείου “Εθνική Ενωσις Παύλος Μελάς” ντυμένος με στολή Μακεδονομάχου, εμφανίστηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς φέροντας στις επωμίδες του διακριτικό της ΕΣΑ, του στρατιωτικού σώματος που έδρασε ως βασικός μηχανισμός καταστολής κατά τη διάρκεια της χούντας.

Είχε προσκληθεί επίσημα από την 9η Ταξιαρχία του ΓΕΣ και την επομένη των εορτασμών συνόδευσε την στρατιωτική πομπή στο μνημείο του Παύλου Μελά, ενώ την Κυριακή με το σήμα και πάλι της ΕΣΑ στις επωμίδες του παρουσία του παρουσία αρχηγού ΓΕΣ, παρέδιδε στους επίσημους τα στεφάνια που θα κατέθεταν στο μνημείο.

Δυστυχώς, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Σε ρεπορτάζ της η Ιωάννα Ηλιάδη στο Armyvoice (https://armyvoice.gr/2024/10/floros-stonant-1-ton-prosfonisan-chountiko-axioma/) επισημαίνει πως πέρυσι, το Πολεμικό Μουσείο, με την υποστήριξη του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, διοργάνωσε αφιέρωμα που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, στολές αξιωματικών της δικτατορίας.

Ο υποπτέραρχος Σκαρμαλιωράκης, προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπαδόπουλου, ήταν ένας από αυτούς που «τιμήθηκαν» με την έκθεση της στολής τους. Επιπλέον, η αναβίωση χουντικών τελετών, όπως η ίδρυση ίλης ιππικού με σκοπό τη συμμετοχή σε παρελάσεις, αποτελεί ακόμα ένα ανησυχητικό φαινόμενο.

Στην ανακοίνωση του ο “Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974 ( ΣΦΕΑ )” που φέρει τον τίτλο «Καμιά ανοχή στους νοσταλγούς της χούντας!» (https://www.efsyn.gr/politiki/450019_sfeakamia-anohi-stoys-nostalgoys-tis-hoyntas) μας υπενθυμίζει επίσης την μάχη που είχε δώσει ο σύνδεσμος για να αποσυρθούν από το Βλαχογιάννειο Μουσείο της Βέροιας εκθέματα που εμφάνιζαν ως ‘εθνικούς ήρωες’ στρατιωτικούς – βασανιστές της Μακρονήσου και της Γύαρου, εξυβρίζοντας ταυτόχρονα με χυδαία, γκεμπελικά κείμενα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Το περιστατικό, που έφερε στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών και το Armyvoice.gr, αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων έσπευσε να αποβάλει το μέλος του, την ώρα που το ΓΕΣ, που φέρει την ευθύνη για την πρόσκληση του συγκεκριμένου ατόμου από την 9η Ταξιαρχία, τηρεί σιγή ιχθύος.

ΕΠΕΙΔΗ η παρουσία ενός ατόμου με εμφανή τα σύμβολα της χούντας σε χώρους και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πλήττει το κύρος του Στρατού και σηματοδοτεί μια απαράδεκτη ανοχή σε ιδεολογίες που είναι απολύτως ξένες προς το δημοκρατικό πολίτευμα.

ΕΠΕΙΔΗ η πτώση της χούντας στις 23 Ιουλίου του 1974 και η έναρξη της Μεταπολίτευσης και του νέου κοινοβουλευτισμού της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, έφερε την κάθαρση του κράτους από τους υποστηρικτές της και την δικαστική τιμωρία όσων προέβησαν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

ΕΠΕΙΔΗ η απάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε τέτοια περιστατικά είναι εκ των ων ουκ άνευ ζωτικής σημασίας για την προάσπιση της δημοκρατίας και η χρήση συμβόλων ή η αναβίωση τελετών της χούντας δεν αποτελούν απλές ιστορικές αναφορές, αντιθέτως, συνιστούν πολιτικές πράξεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
Γιατί στο συγκεκριμένο περιστατικό που έλαβε χώρα σε επίσημες εκδηλώσεις του στρατεύματος και παρά τα εκτενή δημοσιεύματα στον Τύπο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επέδειξε τέτοια αδιαφορία και αδράνεια; Αγνοεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πως η χρήση συμβόλων, όρων ή η αναβίωση τελετών δεν αποτελούν «προσωπικές» «γραφικές» ιστορικές αναφορές κάποιων λίγων «νοσταλγών της χούντας», αλλά αντιθέτως συνιστούν πολιτικές πράξεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου όχι μόνο για το τελευταίο περιστατικό, που έλαβε χώρα κατά τον επίσημο εορτασμό της μνήμης του Παύλου Μελά στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς, αλλά και για όλα τα παραπάνω φαινόμενα και τις συμπεριφορές που καταγγέλλει ο ΣΦΕΑ και παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα;

Πηγή: armyvoice.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks