Πόσο περιορίστηκε η κατανάλωση του ψωμιού
Κάποτε ήταν το προϊόν που δεν έλειπε ποτέ από το ελληνικό τραπέζι ωστόσο μέχρι και αυτό η ακρίβεια δείχνει να το έχει «χτυπήσει» και πολλοί καταναλωτές πλέον έχουν περιορίσει την αγορά του. Ο λόγος για το ψωμί, στο οποίο έχει φορεθεί «καπέλο» τουλάχιστον 30%, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια.
Η έρευνα έδειξε ότι το λευκό ψωμί (φρατζόλα των 500γρ.) στην Ελλάδα έχει 1,21 ευρώ. ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 1,80 ευρώ. Δηλαδή η χώρα μας είναι φθηνότερη κατά 48%. Όμως οι καταναλωτές στην Ελλάδα, έχουν πληρώσει από το 2020 έως σήμερα ανατιμήσεις 39%.
Είναι όμως ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα τρόφιμα, οι πολίτες για τις ίδιες ποσότητες βασικών αγαθών έχουν αυξήσει την μέση δαπάνη. Έτσι λοιπόν, για την ίδια ποσότητα ψωμιού και ζυμαρικών πληρώνουν περίπου 10%. Για το μοσχαρίσιο κρέας δίνουν 6% περισσότερα χρήματα, για το αιγοπρόβειο κρέας 64% αυξημένη δαπάνη, για το ελαιόλαδο 28%, για τα φρούτα 14% και 15% για τα λαχανικά.
https://www.newsbomb.gr/