-
Αρχική > Ελλάδα > Ποιες μέρες του Νοεμβρίου θα έχουμε κλειστά σχολεία

Ποιες μέρες του Νοεμβρίου θα έχουμε κλειστά σχολεία

Κλειστά σχολεία θα έχουμε και το Νοέμβριο, τι πρέπει να ξέρουν οι μαθητές

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου με την εθνική εορτή να οδηγεί σε κλειστά σχολεία και τετραήμερη αποχή από τις σχολικές υποχρεώσεις με τους μαθητές να απολαμβάνουν ξεκούραση, ύπνο και βόλτες.

Βάζοντας κάτω το ημερολόγιο με τις ήδη γνωστές κινητοποιήσεις βλέποντας ότι και ο επόμενος μήνας θα δώσει εξτρά ευκαιρίες ανάπαυλας στην μαθητική κοινότητα στο δρόμο προς τη λήξη των μαθημάτων και του λουκέτου στα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η αρχή γίνεται την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που αναμένεται να προχωρήσουν σε αποχή από τα μαθήματα και σε πορεία διαμαρτυρίας. Η αρχή έγινε από την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας που ανακοίνωσε κάλεσμα για κλειστά σχολεία, αποχή από τα μαθήματα και κινητοποιήσεις στους δρόμους για την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές «Μας αξίζει ένα καλύτερο σχολείο, με καθηγητές στις θέσεις τους από την πρώτη μέρα, σύγχρονα κτήρια και υποδομές, δημιουργικό μάθημα και δραστηριότητες, μόρφωση και προοπτική για όλους και όχι μόνο για όσους αντέχουν οικονομικά οι οικογένειές τους. Ποινές, αποβολές, κομμένες εκδρομές… τέτοιο σχολείο αξίζει στους μαθητές;Η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει λες και είμαστε εγκληματίες. Μετατρέπει τα σχολεία σε αναμορφωτήρια με άδικες ποινές, αποβολές, ένα κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο απωθητικό και ανταγωνιστικό. Όμως, οι μαθητές δεν είμαστε εγκληματίες. Μας νοιάζει σε τι σχολείο πάμε, έχουμε όνειρα και “θέλω” για το μέλλον μας. Και ξέρουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά για αυτό, ξέρουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη, να είμαστε με το δίκιο, την αλήθεια, έχουμε αξίες και ιδανικά.». Το κάλεσμα των μαθητών για αποχή από τα μαθήματα και κλειστά σχολεία την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου ήδη συζητάται από μαθητές όλων των σχολείων που αναμένεται να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για συμμετοχή ή όχι στην κινητοποίηση της Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας μετά την απαραίτητη ψηφοφορία του 15μελους του εκάστοτε σχολείου.

Αμέσως επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα είναι η Παρασκευή 15 Νοεμβρίου που τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να διοργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Φέτος η επέτειος «πέφτει» Κυριακή οπότε αυτονόητα η γιορτή θα τελεστεί τηγ Παρασκευή. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ακολουθώντας την επίσημη εγκύκλιο του Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις ενώ στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. γίνονται εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο. Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.

Η κορύφωση των κλειστών σχολείων είναι η Τετάρτη 20 Νοεμβρίου όπου είναι προγραμματισμένη η 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ. Ήδη η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει δηλώσει ότι θα δώσει σύσσσωμο το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση οπότε αναμένεται να έχουμε κλειστά σχολεία σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά αλλά και τροποποιήσεις στα μαθήματα. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, στο Dnews «Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας μας δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για να σπάσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά, για να ακυρωθεί στην πράξη η αντιεκπαιδευτική πολιτική! Συσπειρωμένοι στα σωματεία και την Ομοσπονδία θα τα καταφέρουμε. Όλοι στις ΓΣ, όλοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη για την επιτυχία της Πανεργατικής απεργίας στις 20 του Νοέμβρη!»

Προς ώρας δεν υπάρχει σχετική αναφορά για το πώς θα κινηθεί η ΟΛΜΕ όμως δεδομένου της συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ, είναι σίγουρο και οι καθηγητές θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

 

https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/495780/poies-meres-tou-noemvriou-tha-exoume-kleista-sxoleia

Top
Enable Notifications OK No thanks