-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ρεύμα: Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο – Ερχονται νέες ώρες για οικονομική κατανάλωση

Ρεύμα: Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο – Ερχονται νέες ώρες για οικονομική κατανάλωση

Νίκος Κοκκινόπουλος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε εφαρμογή μέτρα για την προώθηση της μετακίνησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες με χαμηλότερες τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δηλαδή κατά τις μεσημβρινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, θα τροποποιηθεί το ωράριο του μειωμένου («νυχτερινού») τιμολογίου, το οποίο μέχρι σήμερα ισχύει 02:00 – 08:00 και 16:00 – 17:00 τον χειμώνα και 23:00 – 07:00 το καλοκαίρι.

Οι ώρες και οι μέρες με φτηνό ρεύμα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλάκης, το νέο σύστημα χρέωσης θα είναι διζωνικό.

Η πρώτη ζώνη θα ισχύει κατά τις μεσημεριανές ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ η δεύτερη ζώνη θα καλύπτει όλο το Σαββατοκύριακο. Η νέα αυτή πολιτική αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλυτικά οι ώρες με φτηνό ρεύμα μετά την κατάργηση του νυχτερινού:

  • Δεύτερα με Παρασκευή: Από τις 10:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ.
  • Σάββατο και Κυριακή: Όλη μέρα
Οι τιμές κατά τις συγκεκριμένες ώρες είναι χαμηλότερες –σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μηδενικές– λόγω της αυξημένης παραγωγής από φωτοβολταϊκά ή της μειωμένης ζήτησης τα Σαββατοκύριακα.

Ποιους συμφέρει

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει:

Όταν χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης)

Σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο

Όταν η 4μηνιαία κατανάλωση (ημέρας και νύχτας) είναι μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh

Μεγαλύτερο όφελος

Εξάλλου, ο καταναλωτής μπορεί να έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση:

– Εάν προγραμματίσει, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνα και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

– Εάν χρησιμοποιεί την ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης

Επωφελείται επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ωρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας.

Επίσης οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύκτας θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

Πώς ενεργοποιώ το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος;

Για να έχεις νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει να έχεις και τον αντίστοιχο μετρητή με χρονοχρέωση. Τυπικά, θα το ακούσεις ως οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο με χρονοχρέωση. Ο μετρητής θα είναι διπλής εγγραφής για να καταμετράται ξεχωριστά η κατανάλωση με βάση το ημερήσιο και νυχτερινό τιμολόγιο.

Αν λοιπόν δεν έχεις μετρητή, ανεξαρτήτως τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που έχεις, θα επικοινωνήσεις απευθείας με τον ΔΕΔΔΗΕ στα τηλέφωνα:
  • 11 500 ή
  • 211 1900 500

Θα υπάρξει μια χρέωση 34 ευρώ συν τον ΦΠΑ για τη συμμετοχή σου στη δαπάνη της εγκατάστασης του μετρητή.

Το να τους καλέσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αιτηθείς νυχτερινό ρεύμα, μιας και μπορείς να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση για νυχτερινό ρεύμα μέσω της ιστοσελίδας ΔΕΔΔΗΕ.

Προϋπόθεση για να ζητήσεις νυχτερινό τιμολόγιο, είναι ο λογαριασμός να εκδίδεται στο δικό σου όνομα ή στο όνομα του/ της συζύγου. Έπειτα, για να χρεώνεσαι βάσει του νυχτερινού τιμολογίου θα επικοινωνήσεις με τον πάροχό σου, ο οποίος προχωρά σε ενεργοποίηση και καθορίζει τις τιμές αλλά όχι το ωράριο.

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/reyma-telos-to-nychterino-timologio-erchontai-nees-ores-gia-oikonomiki-katanalosi/

Top
Enable Notifications OK No thanks