-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Υπόθεση “Μαύρη Ντάλια”: Η φρικιαστική δολοφονία της πανέμορφης Ελίζαμπεθ Σορτ

Υπόθεση “Μαύρη Ντάλια”: Η φρικιαστική δολοφονία της πανέμορφης Ελίζαμπεθ Σορτ

Η αστυνομική λογοτεχνία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους βιβλιόφιλους. Υπάρχουν όμως και κάποιες ανατριχιαστικές- σκληρές περιγραφές, οι οποίες, σοκάρουν τον αναγνώστη και αναρωτιέται: “Είναι αλήθεια άραγε, όλα αυτά”;

Και όμως, υπάρχουν πολλά δημοφιλή βιβλία που είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα και εγκλήματα τα οποία, τάραξαν την εκάστοτε κοινωνία.
Το έγκλημα που θα αναλύσουμε σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστο, με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη. Όμως η ιστορία του και τα πιθανά σεναρια για το τι ακριβώς συνέβη, έχουν εμπνεύσει αμέτρητα βιβλία και ταινίες.
Η Μαύρη Ντάλια είναι το ψευδώνυμο που δόθηκε μετά θάνατον στην Ελίζαμπεθ Σορτ  (29 Ιουλίου 1924- 15 Ιανουαρίου 1947), μιας Αμερικανίδας ηθοποιού που δολοφονήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια το 1947. Επειδή το πτώμα της ακρωτηριάστηκε και κόπηκε στη μέση, η υπόθεσή της απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη και έγινε ιδιαίτερα γνωστή. Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εφημερίδες έδιναν συχνά ψευδώνυμα σε σοβαρά ειδεχθή εγκλήματα, έτσι ονόμασαν και την Ελίζαμπεθ “η Μαύρη Ντάλια”.
15 Ιανουαρίου 1947. Η Μπέτι Μπέρσινγκερ είχε επισκεφτεί το πάρκο Λάιμερτ με την τρίχρονη κόρη της, όταν παρατήρησε λίγο πιο μακριά μια παρατημένη κούκλα. Παραξενεύτηκε που δεν την πέταξαν στα σκουπίδια, αλλά στη μέση ενός πάρκου. Πλησίασε να δει καλύτερα.
Η εικόνα που αντίκρισε, θα έμενε χαραγμένη στο νου της για την υπόλοιπη ζωή της. Ένα ανθρώπινο σώμα κομμένο στα δύο. Τα πόδια και η μέση ήταν το κομμάτι και είχαν τοποθετηθεί περίπου ένα μέτρο κάτω από το θώρακα και το κεφάλι. Τα εντόσθια είχαν τοποθετηθεί με μεγάλη προσοχή κάτω από τα οπίσθια. Το πτώμα είχε πλυθεί προσεκτικά και το αίμα είχε στραγγίξει. Σε ολόκληρο το σώμα είχαν γίνει βαθιές χαρακιές και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αφαιρεθεί κομμάτια σάρκας.
Τα αποτυπώματα του πτώματος ανήκαν στην Ελίζαμπεθ Σορτ μια 22χρονη κοπέλα από τη Μασαχουσέτη. Όταν οι δημοσιογράφοι είδαν την φωτογραφία της πριν πεθάνει, ήξεραν ότι είχαν πετύχει “λαβράκι”.
Ο στυγερός φόνος, που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού,  θα γινόταν λαϊκό ανάγνωσμα εξαιτίας της ομορφιάς του θύματος. Ένας ρεπόρτερ έφτασε στα άκρα. Πήρε τηλέφωνο τη μητέρα της κοπέλας, τη Φοίβη Σορτ και της είπε ότι η κόρη της είχε κερδίσει σε διαγωνισμό ομορφιάς. Η μητέρα της ενθουσιάστηκε και μίλησε πολύ ανοιχτά στον ρεπόρτερ, ο οποίος σημείωνε κάθε προσωπική πληροφορια της Ελίζαμπεθ. Στο τέλος του τηλεφωνήματος, της αποκάλυψε ότι η κόρη της ήταν νεκρή…
Ο πατέρας της, Κλέο, εγκατέλειψε την οικογένεια, όταν η Ελίζαμπεθ ήταν πολύ μικρή. Η Φοίβη συντηρούσε την Ελίζαμπεθ και τις μικρότερες αδερφές της, δουλεύοντας ως λογίστρια. Η νεαρή “Μαύρη Ντάλια” είχε πάθος με τον κινηματογράφο. Όταν έκλεισε τα 19, πήγε στην Καλιφόρνια να βρει τον πατέρα της. Σκόπευε να γίνει σταρ του Χόλιγουντ.
Δεν τα κατάφερε όμως και γύρισε στη μητέρα της. Τον Δεκέμβριο του 1944, η Ελίζαμπεθ αρραβωνιάστηκε τον ταγματάρχη Ματ Γκόρντον. Ήταν η πρώτη φορά, που η πανέμορφη νεαρή ερωτεύτηκε πραγματικά, παρά τις αμέτρητες κατακτήσεις της. Όμως, ο Γκόρντον πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, καθώς επέστρεφε στις ΗΠΑ για να παντρευτούν. Μετά το θάνατο του αρραβωνιαστικού της μετακομίζει στο Μαϊάμι, όπου, συνεχίζει να “ραγίζει” τις καρδιές των αντρών.
Τον Ιούλιο η Σορτ επέστρεψε στο Λος Άντζελες. Το ξενοδοχείο Μπιλτορ στο κέντρο του Λος Άντζελες ήταν το τελευταίο που εθεάθη ζωντανή.
Έρευνες: Στις 23 Ιανουαρίου του 1947, κάποιος ισχυριζόταν ότι είναι ο δολοφόνος, τηλεφώνησε στον συντάκτη της Los Angeles Examiner, προσφέροντας να του στείλει προσωπικά αντικείμενα του θύματος, καθώς πίστευε ότι λιγόστευαν τα νέα για τη δολοφονία στις εφημερίδες. Την επόμενη μέρα, ένα πακέτο έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας το οποίο περιείχε το πιστοποιητικό γέννησης της Ελίζαμπεθ, επαγγελματικές κάρτες, φωτογραφίες, ονόματα γραμμένα σε κομμάτια από χαρτί και ένα βιβλίο διευθύνσεων με το όνομα Μαρκ Χάνσεν ανάγλυφο στο εξώφυλλο. Ο Χάνσεν, ένας γνωστός της Σορτ στου οποίου το σπίτι είχε μείνει με φίλους, έγινε αμέσως ύποπτος. Ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι έγραψαν γράμματα στην εφημερίδα και τα υπέγραφαν ως ο ” Εκδικητής της Μαύρης Ντάλιας”.
Πάνω από 50 άντρες και γυναίκες ομολόγησαν για τη δολοφονία μέσα στα χρόνια, λόγω της φήμης της υπόθεσης. Η αστυνομία λαμβάνει πολυάριθμες πληροφορίες από πολίτες κάθε φορά που μια εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση ή σε ένα βιβλίο ή σε ταινία που κυκλοφορεί και σχετίζεται με την δολοφονία. Ο Λοχίας Τζον Π., ένας από τους αστυνομικούς που ασχολήθηκε με την υπόθεση μέχρι τη συνταξιοδότησή του, δήλωσε: “Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι αναφέρουν κάποιο συγγενή τους ως δολοφόνο”.
Η Ελίζαμπεθ θάφτηκε στο κοιμητήριο Mountain View, στο Oakland της Καλιφόρνια. Οι αδερφές της μεγάλωσαν και παντρεύτηκαν, η μημέρα της μετακόμισε στο Oakland για να βρίσκεται κοντά στον τάφο της κόρης της. Επέστρεψε στην Ανατολική Ακτή την δεκαετία του ’70 όπου και έζησε μέχρι τα 90 της.
Πηγές: wikipedia
             mixanitouxronou.gr

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks