Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα. Πόσο συχνά είναι στα ζώα.
Η καρδιά εμπνέει τη φαντασία περισσότερο από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Στην παγκόσμια ιστορία, δεν υπάρχει λαός που να μην έχει γράψει, μιλήσει ή/και τραγουδήσει γι’ αυτήν, σε όλες τις πιθανές και απίθανες γλώσσες.
Η κύρια λειτουργία της καρδιάς, όμως, είναι να μας κρατάει ζωντανούς, προωθώντας οξυγονωμένο αίμα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Να λοιπόν μερικά βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτήν, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Temple, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα.
- Η καρδιά πάλλεται πάνω από 100.000 φορές την ημέρα.
- Εξωθεί σχεδόν 5,6 λίτρα αίμα το λεπτό (ή σχεδόν 8.000 λίτρα την ημέρα).
- Στους ενήλικες έχει μέγεθος όσο τα δυο μας χέρια όταν τα ενώνουμε σφιχτά μεταξύ τους. Στα παιδιά το μέγεθός της είναι όσο αυτό μιας γροθιάς.
- Η καρδιά εξωθεί το αίμα μέσω ενός δικτύου αιμοφόρων αγγείων μήκους 60.000 μιλίων ή 96.560 χιλιομέτρων. Η απόσταση αυτή αντιστοιχεί με τον γύρο του κόσμου δύο φορές!
- Η καρδιά των γυναικών έχει κάθε λεπτό 8 κτύπους περισσότερους απ’ ό,τι η ανδρική.
- Αν εξαιρέσει κανείς τους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών, τα κύτταρα όλου του υπόλοιπου σώματος αιματώνονται μέσω της καρδιάς.
- Η δεξιά πλευρά της καρδιάς προωθεί το αίμα στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Η αριστερά πλευρά τους εξωθεί το οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα (συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων).
- Ο αριθμός των εμφραγμάτων είναι μέγιστος ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ακολουθούν η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και η Πρωτοχρονιά.
- Περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν Δευτέρα παρά οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας.
- Η καρδιοπάθεια είναι η κύρια θανάτου σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε την καρδιά μας σε όλη μας τη ζωή.
Στην ιστορία και στα ζώα
- Ενδείξεις καρδιοπάθειας έχουν βρεθεί σε μούμιες που χρονολογούνται πριν από 3.000 χρόνια.
- Οι μπλε φάλαινες έχουν την μεγαλύτερη καρδιά στον κόσμο. Ζυγίζει πάνω από 680 κιλά.
- Το χταπόδι δεν είναι το μόνο που έχει τρεις καρδιές. Το ίδιο ισχύει για τους «στενούς συγγενείς» του, το καλαμάρι και τις σουπιές, σύμφωνα με βιολόγους από το Πανεπιστήμιο Walla Walla στην Ουάσινγκτον.
- Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος στο οποίο είναι τόσο συχνό το έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) και οι θάνατοι εξαιτίας του. Εξ όσων γνωρίζουν οι επιστήμονες αυτό δεν συμβαίνει σε άλλα ζωικά είδη, ούτε καν στα πρωτεύοντα θηλαστικά (π.χ. χιμπατζήδες). Και αυτό, παρότι μπορεί να αναπτύξουν καρδιοπάθεια.
Iatropedia.gr