• Ένα τέτοιο ερώτημα κανένας δεν μπορεί να το απαντήσει τελεσίδικα, όποια επιστημονική ιδιότητα και αν έχει, όποιο πόστο και αν κατέχει, ό,τι στοιχεία και αν έχει στα χέρια του.
• Και δεν μπορεί γιατί κάθε φαινόμενο είναι διαφορετικό και κάθε τοπογραφία είναι δυναμική. Αυτά που ισχύουν σε μια περιοχή σήμερα δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα παραμένουν ίδια και αύριο.
• Παρ’ όλα αυτά, η συγκριτική μελέτη φαινομένων και καταστάσεων παρόμοιων με αυτό που συνέβη στην Μάνδρα Αττικής ή στην Θεσσαλία ή στην Βαλένθια έχει μερικές επι μέρους σταθερές που αυξάνουν (ή μειώνουν) την επικινδυνότητα φαινομένων πλημμύρας σε μία περιοχή.
• Ο καθηγητής Ζιακόπουλος του Πολυτεχνείου για παράδειγμα υπέμνησε μερικά από αυτά σε μια πρόσφατη συνέντευξη του.
• Αυξήσεις στην επικινδυνότητα πλημμυρών προκαλούν: o η ύπαρξη κοιλοτήτων και χαμηλουψών εδαφών μέσα σε έναν αστικό ιστό στα οποία μπορούν να παρατηρηθούν μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων. o η ύπαρξη έντονων κατωφερειών και κλιτύων δίπλα σε επίπεδα εδάφη(όπως είναι η περίπτωση της αμφιθεταρικής Καστοριάς) o η ανυπαρξία μη τσιμεντωμένων και μη ασφαλτοστρωμένων εδαφών με χώμα ή γρασίδι, ικανά να απορροφούν ποσότητες νερού. o οι κλειστοί ή οι μπλοκαρισμένοι αγωγοί απαγωγής των ομβρίων υδάτων. o οι φραγμένες με οποιονδήποτε τρόπο κοίτες φυσικής απορροής των ομβρίων o οι καμμένες ή αποψιλωμένες εκτάσεις σε σύνορες ορεινές περιοχές που αδυνατούν να συγκρατήσουν μεγάλους όγκους νερού. o τα υπερβολικά χαμηλά ή αδύναμα νεροφράγματα o και –κυρίως- η ύπαρξη μεγάλων ρεμάτων ή κοιτών ποταμών που να διέρχονται μέσα από αστικές περιοχές
• Με βάση τα ανωτέρω μπορούμε να πούμε ότι η Καστοριά, μάλλον ανήκει στην κατηγορία των φυσικά ευνοημένων πόλεων αφού δεν έχει κάποιον ποταμό να την διασχίζει σαν τον Σακουλέβα την Φλώρινα ή τον Εδεσσαίο στην Εδεσσα. Εξάλλου η έντονη αμφιθεατρικότητα της επιτρέπει μια διαρκή ροή οποιασδήποτε ποσότητας νερού κι αν προσπέσει στην επικράτεια της αλλά και ο τεράστιος ταμιευτήρας της λίμνης Ορεστιάδας, δίπλα της, στέκεται με το παραπάνω ικανός να απορροφήσει τις ποσότητες των περίσσειων επιφανειακών υδάτων, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές.
• Σε ορισμένα σημεία μόνο της πόλης παρατηρούνται μικρο-προβλήματα, είτε λόγω λιμνάσεων εξαιτίας της κοιλότητας του εδάφους και των ανεπαρκούς διατομής σωληνώσεων αποφοράς, είτε λόγω της υπερσυγκέντρωσης συγκλινόντων ροών σε σκαλοστάσια, σε ορθοτοιχία και σε φυσικές κρημνώσεις.
• Υπάρχει σίγουρα ανάγκη μιας πιο εξειδικευμένης μελέτης από πλευράς Δήμου η οποία θα υποδείξει και τα σημεία εκείνα που χρήζουν ειδικών παρεμβάσεων και θεραπειών αλλά και τις περιοχές εκείνες των κατοικιών και καταστημάτων που κινδυνεύουν περισσότερο και θα πρέπει να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφάλειας και προστασίας σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων.