Προβληματίζει έντονα τον Πρωθυπουργό η διαφαινόμενη πολιτική συμμαχία του Αντώνη Σαμαρά με τον μεγαλοεπιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη- “Η επιλογή του “Βήματος” να προβάλει ως πρώτο θέμα την σκληρή επίθεση Σαμαρά στον Μητσοτάκη είναι ενδεικτική για το υποκρυπτόμενο παρασκήνιο”, λένε από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου
Όλα δείχνουν ότι η πολιτική “εξαφάνιση” της Αντιπολίτευσης ανοίγει το δρόμο για έντονες διεργασίες και ανατροπές στην Κεντροδεξιά και στην Δεξιά
Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει το στενό προσωπικό του επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανοικτή σύγκρουσή του με τον Αντώνη Σαμαρά και την απόφαση που έλαβε για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.
Η ανησυχία που υπάρχει, είναι έντονη, εξαιτίας της διαφαινόμενης πολιτικής συμμαχίας του Αντώνη Σαμαρά με τον μεγαλοεπιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Αδιαμφισβήτητο τεκμήριο για τη συμμαχία αυτή αποτελεί το γεγονός ότι η ναυαρχίδα του εκδοτικού συγκροτήματος του προέδρου του Ολυμπιακού, έκανε κεντρικό θέμα στην πρώτη της σελίδα την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, έχοντας πλήρη συναίσθηση πως θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία, και θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού!
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη επιλέγουν να “βομβαρδίσουν” το Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Το έχουν κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη των υποκλοπών. Και με δημοσιογραφικά κείμενα και άρθρα τόσο καυστικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχουν κάνει την δήθεν Αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με εξόφθαλμη κολακεία των μελών της Βασιλικής Αυλής προς Ευρωπαίο Μονάρχη του Μεσοπολέμου!
Τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης Σαμαρά
Τα πλέον επίμαχα σημεία της συνέντευξης Σαμαρά στο “Βήμα της Κυριακής” έχουν ως εξής:
«Δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος κατευνασμός των τουρκικών προκλήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός πρέπει να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της “φιλίας και ηρεμίας” με την Τουρκία ας χαρακτηριστούν και μειοδότες. Αυτό πώς μας προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα». Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης πριν από ένα μήνα είχε δηλώσει «Αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά, ας με πουν και μειοδότη».
Ο Αντώνης Σαμαράς νιώθει δικαιωμένος για την εκλογή Τραμπ στην Αμερική και για τα όσα κατά καιρούς έχει πει για την woke ατζέντα. «Έπρεπε να εκλεγεί ο Τραμπ για να καταλάβουν ορισμένοι το τι σημαίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία της κάθε κοινωνίας η woke ατζέντα; Τι σημαίνουν τα κύματα των εργαλειοποιημένων παράνομων μεταναστών και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση”; Η οποία δημιούργησε ακρίβεια πολύ ανθεκτική. Ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτά έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ. Έχω μάλιστα προειδοποιήσει την Ευρώπη και την Ελλάδα για όλα αυτά, εκατό φορές. Πολύ προτού επανεμφανιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο. Και τότε κάποιοι με κοίταζαν περίεργα».
Με την συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς κλιμάκωσε την αντιπαράθεση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την διαγραφή του. Ειδικά όμως με την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δείχνει την αίσθηση ότι είναι σε συνεννόηση με τον Κώστα Καραμανλή, ότι ο άξονας των δύο είναι ενεργός (πηγές από το περιβάλλον Καραμανλή διέψευσαν ότι υπήρχε προ-συνεννόηση), φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μητσοτάκη, που μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν ήθελε ούτε να ακούσει για το ενδεχόμενο να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εάν προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου ή κάποιο πρόσωπο από τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό-κεντρώο χώρο τότε θα αυξημένες διαρροές και θα χρειαστεί την βοήθεια της αντιπολίτευσης για να περάσει την πρότασή του. Πέραν αυτού όμως θα έχει βαθύνει και διευρύνει το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματός του. Ο Κώστας Καραμανλής είναι μία λύση που θα του εξασφαλίσει εσωκομματική ηρεμία για κάποιο διάστημα, θα είναι όμως σαφής και καθαρή ήττα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένως ασκήσει σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κορυφώνοντας με την ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο. Οι σχέσεις μεταξύ του πρώην και του νυν επιδεινώθηκαν μετά την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από το street party της Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια του κόμματος. Ακόμη περισσότερο μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους “χαριεντισμούς του με τον Νίκο Παππά” και την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά “να αφήσει τους χαριεντισμούς με τον Ερντογάν”.
Ο Αντώνης Σαμαράς, λένε συνομιλητές του (μεταξύ των οποίων και φιλικοί του βουλευτές) νιώθει δικαιωμένος σε όλη την γκάμα της κριτικής του. Θεωρεί δε, ότι έπεσε μέσα στις εκτιμήσεις του για την μεταστροφή του διεθνούς πολιτικού κλίματος μετά την εκλογή Τραμπ στην Αμερική. Διαπιστώνει την έλλειψη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα μίας αξιόπιστης πολιτικής δύναμης που να ενσωματώσει τα διεθνή ρεύματα και να εκφράσει τους νέους συσχετισμούς που επικρατούν στο κοινωνικό επίπεδο. Εν ολίγοις ότι τουλάχιστον ο δυτικός κόσμος κινείται προς δεξιά και συντηρητική κατεύθυνση.
Πάντως ήδη αναχώρησε για την Αμερική για να παραβρεθεί σε εκδήλωση. Δεν θα είναι όμως ταξίδι αναψυχής, θα έχει συναντήσεις και επαφές με πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον του επόμενου Αμερικάνου προέδρου.