Όποιος πάσχει από χρόνιες ασθένειες γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η συνύπαρξη με τους φίλους και τους συγγενείς που είτε απλώς δεν καταλαβαίνουν ή ωμά και ξάστερα δεν νοιάζονται.
Ναι, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι δεν θα καταλάβουν κάτι μέχρι να το περάσουν οι ίδιοι. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν δείχνει εγωισμό ή πλήρη έλλειψη συμπόνιας.
Εάν είστε συγγενής ή φίλος ενός ανθρώπου που πάσχει από σωματική/ ψυχική ασθένεια ή αναπηρία, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Ίσως παρουσιάζετε τις παρακάτω συμπεριφορές ηθελημένα ή όχι. Όπως και να χει, όχι μόνο δεν βοηθάτε αλλά και βλάπτετε τους άλλους.
- Περιμένετε πως θα ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Δεν πάει έτσι σε καμία περίπτωση. Εμπιστευτείτε με. Σας το εγγυώμαι. Κανείς δεν «ξεπερνάει» μία ασθένεια ή αναπηρία.
- Περιμένετε πως θα είναι εκεί για σας για όποιο πρόβλημα έχετε όμως εσείς δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε το ίδιο γι’ αυτούς. Και μ’ αυτό εννοώ το να τους τηλεφωνείτε για να μάθετε πώς είναι, εάν πήγε καλά το ραντεβού με το γιατρό και οι εξετάσεις και να τους ζητήσετε να σας μιλήσουν για ό,τι τους ενοχλεί. Ό,τι δίνει παίρνει κανείς. Έχω ακούσει με συμπόνια ιστορίες διαζυγίου, προβλήματα με παιδιά, άρρωστους γονείς, ερωτικά προβλήματα, οικονομικές δυσκολίες κτλ. Σίγουρα το ίδιο κι εσείς. Όταν όμως τους τηλεφωνείτε και συνεχώς παραπονιέστε για τα δικά σας προβλήματα ενώ ποτέ δεν ακούτε τα δικά τους δείχνετε απερισκεψία και εγωισμό.
- Μειώνετε τη σημασία των δυσκολιών και των προβλημάτων υγείας που περνούν. Όταν τους μιλάτε υπονοώντας ότι τα προβλήματά τους δεν είναι σημαντικά ή όταν συγκρίνετε καταστάσεις, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χειροτερέψετε την κατάσταση γι’ αυτούς τους ανθρώπους και να τους κάνετε να αισθανθούν αποστροφή για σας. Και έτσι, οδηγούμαστε στην παρακάτω μου επισήμανση…
- Συγκρίνετε τις ασθένειες και τα προβλήματα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν κάποιοι, κανένας μας δεν ονειρεύεται μετάλλια και βραβεία για τη χειρότερη ασθένεια. Δεν μπαίνω σε αυτό το τρυπάκι και ούτε πρέπει να το κάνει και κανένας άλλος. Ο καθένας δίνει τη μοναδική του μάχη και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Μη σπαταλάτε χρόνο μαλώνοντας για το ποιος περνάει χειρότερα. Είναι προσβλητικό και χάσιμο χρόνου.
- Ξεχνάτε τα γενέθλιά τους. Ίσως αυτό να ακούγεται ασήμαντο όμως η αλήθεια είναι ότι η ημέρα των γενεθλίων μπορεί να είναι μοναχική για όσους πάσχουν από ανίατη ή χρόνια ασθένεια. Κάνετε τη διαφορά όταν στέλνετε μία κάρτα ή μήνυμα στο κινητό ή όταν τους τηλεφωνείτε. Οι περισσότεροι έχουμε κινητά που μας υπενθυμίζουν όταν κάποιος μας κάνει ένα σχόλιο στο Facebook. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να βάλετε μία υπενθύμιση για να θυμάστε τα γενέθλια των αγαπημένων σας.
- Τους αγνοείτε. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να παριστάνετε ότι κάποιος δεν υπάρχει. Είναι η ύψιστη προσβολή.
- Τους κατηγορείτε για την ασθένειά τους. Οι περισσότεροι δεν επιλέξαμε να αρρωστήσουμε. Το πιθανότερο είναι ότι προσπαθούμε να γίνουμε καλύτερα. Εξαιτίας των φαρμάκων πολλές φορές παχαίνουμε, κουραζόμαστε και αντιμετωπίζουμε και άλλα προβλήματα υγείας. Και μόνο η ασθένειά μας φτάνει για να μας εξαντλήσει. Εξαιτίας της μπορεί να παρουσιάσουμε ή να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Επίσης, αυξάνεται και το αίσθημα της απομόνωσης. Μην μας κατηγορείτε εάν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Υπάρχουν μέρες που η μάχη είναι πολύ σκληρή και χρειαζόμαστε χρόνο για ξεκούραση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι. Απλώς έτσι μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
- Τους λέτε ότι όλα είναι στο μυαλό τους. Όταν το κάνετε αυτό είναι σαν να σφαλιαρίζετε κάποιον ή να τον φτύνετε στο πρόσωπο. Μην το κάνετε αυτό. Ποτέ.
- Μην υποθέτετε. Αυτό είναι σημαντικό. Μην υποθέτετε ότι επειδή χαμογελάω, μιλάω θαρραλέα ή δείχνω γενναίος ότι είμαι και καλά. Μην υποθέτετε ότι έχω θεραπευτεί επειδή έχω μία καλή μέρα και αισθάνομαι αρκετά καλά για να παλέψω. Απλώς επωφελούμαι από μία καλή μέρα και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ όσο διαρκεί.
Εάν κάνετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα, σας παρακαλώ σταματήστε τα. Εάν δεν είστε σίγουροι για το εάν τα κάνετε, εκτυπώστε αυτή τη λίστα και ρωτήστε τα άτομα που είναι άρρωστα. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σας πουν εάν κάνετε κάτι από όλα αυτά. Ίσως επίσης σας δώσουν και εκείνοι κάποιες συμβουλές. Ακούστε τους και δώστε προσοχή σε ό,τι σας πουν.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα
Πηγή κειμένου και εικόνας themighty.com