-
Αρχική > Συνταγές > Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό τυρί , εύκολα και κατανοητά

Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό τυρί , εύκολα και κατανοητά

ΥΛΙΚΑ
3 λίτρα γάλα πλήρες, 2 κουταλιές σούπας ανά λίτρο ξύδι λευκό, 1,5 γεμάτη κουταλιά σούπας αλάτι επιτραπέζιο.

Εκτέλεση
Βράζω το γάλα μέχρι να πάει στους 80 βαθμούς το θερμόμετρο ή αν δεν υπάρχει θερμόμετρο μέχρι το σημείο βρασμού, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει και για να μην φουσκώσει και χυθεί, ρίχνω το αλάτι ανακατεύω καλά και μετά το ξύδι. Ανακάτεμα συνεχώς μέχρι να γίνει διάσπαση.

Κατεβάζω από την φωτιά και με την τρυπητή κουτάλα βάζω σε σουρωτήρι που το έχω καλύψει με πανί καθαρό. Τέλος αδειάζω σιγά- σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο σουρωτήρι.

Μαζεύω το πανί το στριφογυρίζω να φύγουν τα πολλά υγρά και κάνω δέσιμο τόσο στο πανί χαμηλά όσο και στο επάνω μέρος σαν θηλειά για να το κρεμάσω να στραγγίσει.

Επειδή δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος το έφτιαξα μέσα στο σπίτι. Μετά από 3-4 ώρες και αφού έχει στραγγίσει το μαζεύω και το κόβω. Γίνεται πολύ ωραίο.

Καταναλώνεται αμέσως πιστέψτε με δεν θα μείνει για πολύ αλλά στην κυριολεξία, μπορεί να μείνει σκεπασμένο στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Μην ξεχνάτε δεν είναι βιομηχανοποιημένο για να έχει συντηρητικά.

Γεμιστά ορφανά:

450543821 2822530034570417 4904895839839487876 n

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έβρασα λίγες μικρές πατατούλες και τις άφησα στην άκρη. Πλένω και καθαρίζω τις τομάτες και τις πιπεριές και τις βάζω ανάποδα στο ταψί για να φύγουν τα υγρά, κρατώ την ψύχα από τις τομάτες και πετάω τα σπόρια όπως και από τις πιπεριές.

Κάνω σύβραση με 1 κρεμμύδι σε καρέ, λάδι, σταφίδες ξανθές, κουκουνάρι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 1 κύβο λαχανικών, την ψύχα από τις τομάτες και 1 κούπα του τσαγιού ρύζι καστανό.

Ρίχνω 3 κουταλιές σούπας χυμό τομάτα από μια μικρή συσκευασία και τέλος ρίχνω νερό ζεστό περίπου 2 κούπες. Μόλις απορροφήσει το νερό το κατεβάζω από την φωτιά. Γυρίζω τις τομάτες και τις πιπεριές και βάζω λίγο αλάτι και λίγη τριμμένη φρυγανιά και γεμίζω.

Τις σκεπάζω και ρίχνω στις πατάτες λάδι, αλάτι, πιπέρι και τον υπόλοιπο χυμό τομάτας και σπάω και έναν κύβο λαχανικών που τον σκορπάω στο ταψί.

Τα ψήνω στην μεσαία στους 180 βαθμούς για 50΄περίπου. Όταν τα βγάλω από τον φούρνο, με ένα πιρούνι σηκώνω τα καπάκια και με ένα κουτάλι σούπας, ρίχνω μέσα λίγο από το ζουμί.

Η Συνταγή είναι από Sofia Siatra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks