-
Αρχική > Συνταγές > Έτσι φτιάχνουμε Ισλί ! Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες!

Έτσι φτιάχνουμε Ισλί ! Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες!

Εάν θέλεις να φτιάξεις ισλί και δεν το έχεις επιχειρήσει ακόμα, νομίζω αυτή η συνταγή είναι αυτό που χρειάζεσαι. Απλά ακολούθησε την κατά γράμμα και θα έχεις φτιάξεις πετυχημένα ισλί που θα εξαφανιστούν σε πολύ λίγο χρόνο!

Η Συνταγή / Φώτο είναι από την κ.Αννα Καλλέργη –  Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

Υλικά

για το ζυμάρι
-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-250 γρ. βούτυρο χλιαρό (χλιαρό), έβαλα LURPAK
-125 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
-30 γρ. ζάχαρη
-1 βανίλια στικ
-1 σφηνάκι κονιάκ
-1 κοφτό κτγ. μπεϊκιν πάουντερ

Για τη γέμιση
-150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα στο χέρι
-1 κτσ. ζάχαρη
-1/2 κτγ. κανέλα
-1 πρέζα γαρύφαλλο
-2 κτσ. μέλι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Κάθε ισλί παίρνει 1 κτγ. γέμιση περίπου.

Για το σιρόπι
-450 γρ. ζάχαρη
-350 γρ. νερό
-λίγες σταγόνες λεμονιού
-1 ξυλάκι κανέλας
-100 γρ. μέλι

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι και βγάζουμε την κανέλα.

Έτσι φτιάχνουμε Ισλί ! Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινώντας τη συνταγή, λιώνουμε το βούτυρο ελαφρώς, έτσι ώστε να είναι χλιαρό, αλλά όχι ζεστό.

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλάκι το αλεύρι, τη βανίλια, τη ζάχαρη, και το μπέηκιν πάουντερ. Όταν ομογενοποιηθούν καλά, σχηματίζουμε στο κέντρο του μίγματος μία λακούβα, ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο, το νερό και το κονιάκ.

Με τα δάχτυλα δουλεύουμε τα υλικά μαζεύοντάς τα, έτσι ώστε η ζύμη να γίνει σαν μαλακή μπάλα. Δεν ζυμώνουμε ώστε να αποφύγουμε να γίνουν σκληρά τα γλυκά, χρειαζόμαστε δηλαδή απαλή ζύμη.

Στη συνέχεια και αφού σκεπάσουμε το μπωλ με τη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο.

Μετά από αυτόν τον χρόνο, παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι και το ανοίγουμε φύλλο στην παλάμη μας.

Έτσι φτιάχνουμε Ισλί ! Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες!

Προσθέτουμε στο κέντρο 1 κτγ. από την γέμιση και το κλείνουμε σε σχήμα τριγώνου.

Σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τοποθετούμε τα γλυκά. Η ένωση του φύλλου να είναι προς τα κάτω.

Αφού τα έχουμε τοποθετήσει όλα στο ταψί, κάνουμε  με ένα τσιμπιδάκι σχέδιο σαν κέντημα στην επιφάνεια.

Έτσι φτιάχνουμε Ισλί ! Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για σχεδόν μισή ώρα.

Οταν ροδίσουν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στη συνέχεια, τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι, ένα προς ένα, ρίχνοντας κουταλιά προς κουταλιά το σιρόπι.

Έτσι φτιάχνουμε Ισλί ! Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες!

Αφού περιμένουμε 5 λεπτά, τα αναποδογυρίζουμε.

Περιμένουμε άλλα 5 λεπτά και τα τοποθετούμε σε σχάρα.

Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, σε περίπτωση που μας αρέσουν τραγανά, διαφορετικά αφήνουμε να απορροφήσουν και άλλο σιρόπι.

Τέλος τα πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι.
Έτσι φτιάχνουμε Ισλί ! Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για τους Μικρασιάτες!

Η Συνταγή / Φώτο είναι από την κ.Αννα Καλλέργη –  Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks