-
Αρχική > Πολιτισμός > Εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Μύησις, με θέμα ο ποιητής Χριστόπουλος υποδέχεται τον Σολωμό. (φωτογραφίες )

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Μύησις, με θέμα ο ποιητής Χριστόπουλος υποδέχεται τον Σολωμό. (φωτογραφίες )

Τα 20 χρόνια της γιόρτασε η  «Μύησις»   με τριήμερο γλέντι μαζί με τους Ζακυνθινούς φίλους της του πολιτιστικού συλλόγου «Το Φιόρο του Λεβάντε».

Θέλοντας να καταδείξει τη σπουδαιότητα του Καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου και τη συμβολή του στην ελληνική λογοτεχνία, η «Μύησις» μετά την έκδοση του βιβλίου της «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Ποιητής εις την Πόλιν» προχώρησε σε αδελφοποίηση τον περασμένο Απρίλιο με το «Φιόρο του Λεβάντε» έπειτα από μια δημόσια συζήτηση για τη ζωή και το έργο του Καστοριανού και του Ζακυνθινού ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

 

Η Καστοριά και η Ζάκυνθος συνδέονται κατά κάποιον τρόπο ποιητικά. Ο Καστοριανός ποιητής επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο το 1819 ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας και για δύο μήνες ξεσήκωνε τους κατοίκους στην Επανάσταση του Γένους χρησιμοποιώντας τα πατριωτικά του ποιήματα. Το 1822 ο Διονύσιος Σολωμός με παρότρυνση του Σπυρίδωνος Τρικούπη ήρθε σε επαφή με το έργο του Χριστόπουλου ακολουθώντας το δρόμο που είχε ανοίξει στην ελληνική λογοτεχνία ώστε σήμερα να είναι ο εθνικός μας ποιητής.

Κατά έναν ανάλογο τρόπο ο Καστοριανός Βασίλης Τσάμης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Ζάκυνθο σύστησε στο «Φιόρο του Λεβάντε» την «Μύηση» εγκαινιάζοντας μια συνεργασία που μετράει δέκα χρόνια και κορυφώνεται με την ανάδειξη του έργου του Χριστόπουλου. Μια συνεργασία που ο Βασίλης Τσάμης παρακολουθεί στενά και στηρίζει.

Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, οι Ζακυνθινοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Καστοριά μέσα από το καράβι «Ολυμπία», όπου παρασχέθηκε γεύμα. Το Σάββατο ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο και σε βυζαντινές εκκλησίες από τον Ιστορικό Τέχνης – Αρχαιολόγο και μέλος της «Μύησης» Ιωάννη Σίσσιου. Το μεσημέρι του Σαββάτου η «Μύησις» συνδυάζοντας λαογραφία και διασκέδαση οργάνωσε ένα γλέντι με τσιγαρίδες, φασολάδα και πίτα στο σάτσι βράζοντας τα τσίπουρα του Σίσιου στο καζάνι της Λιθιάς.

Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία προς τιμή των φιλοξενουμένων στον Άγιο Νικόλαο του Καρύδη και το βράδυ τους παρείχε γεύμα.

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε η κεντρική ανοιχτή εκδήλωση στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου με τον τίτλο «Ο Χριστόπουλος Υποδέχεται τον Σολωμό». Ο επιστημονικός συνεργάτης της «Μύησης» Δρ. Κώστας Μητράκας μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου του Χριστόπουλου και ο Πρόεδρος του «Φιόρο του Λεβάντε» μίλησε για την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού. Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης η «Μύησις», με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο βυζαντινής μουσικής πάνω στους στίχους του ποιητή μας μας μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στην αυλή του Αλέξανδρου Μουρούζη, όπως την έζησε ο ίδιος, εκεί που μελοποιήθηκαν τα ποιήματά του από τον Νικηφόρο Καντουνιάρη. 200 χρόνια μετά στο αμφιθέτατρο του Πανεπιστημίου οι Καστοριανοί βρέθηκαν να χτυπάνε παλαμάκια ακούγοντας την ποίηση του προγόνου τους. Στο δρώμενο συνέβαλε και ο σύλλογος ιεροψαλτών Καστοριάς «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Οι Ζακυνθινοί από τη μεριά τους εξέπληξαν τους πάντες με την εντυπωσιακή διαφορετικότητά τους, με τραγούδια και χορούς παραδοσιακούς και άλλους δυτικότροπους που ενσωματώθηκαν στην κουλτούρα τους.

Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης η «Μύησις» είχε έκθεση με έργα πλεκτικής, με παραδοσιακές φορεσιές και με καρναβαλικές στολές από παταρίτσες.

Στην εκδήλωση και στη φιλοξενία συνέδραμε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς και η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks